Маняк |
|
Latest topics | » ЧРД, manqkСря Апр 29, 2015 11:59 pm by silvia-73» Наши приятели -рожденициСря Апр 29, 2015 11:54 pm by silvia-73» честита Коледа!Вто Дек 24, 2013 12:03 pm by Бимба» Покажете декстопа си !Нед Апр 08, 2012 6:40 pm by Manqk» Два скайпа на един компютър при Skype 4.0Съб Окт 01, 2011 8:49 pm by Manqk» Ч.Р.Д. КумеСря Сеп 28, 2011 9:15 am by silvia-73» Време за поезияСъб Сеп 24, 2011 12:45 pm by rosi» Игра на футболни отбориПон Авг 22, 2011 12:13 am by chelseafen96 » Да се запознаем!Вто Авг 16, 2011 8:17 pm by Manqk» Настроение в музикаВто Юни 28, 2011 9:36 am by Kerry» Смях в обективаПон Юни 13, 2011 3:03 pm by принцес» Поезия в музика и картинаПон Юни 13, 2011 2:55 pm by принцес» Обяснително съобщениеПет Юни 03, 2011 8:22 pm by pepiipep» Ех море... ами бански?????Сря Май 25, 2011 9:14 pm by foxyy » Къде да почивам?Нед Апр 17, 2011 7:52 pm by ninaa_84 » Итернет браузариСря Мар 30, 2011 8:00 pm by Manqk» Лайв изпълнения !Пет Мар 11, 2011 10:30 pm by Kerry» Честита Баба Марта!Вто Мар 01, 2011 3:47 am by Kerry» Излезе Windows 7 Service Pack 1Пон Фев 28, 2011 9:23 am by Manqk» Празниците в България!Съб Фев 19, 2011 12:23 pm by wekowna» България не се продава, България - това е слава!Съб Фев 19, 2011 7:10 am by Manqk» Момчета с/у момичетаЧет Фев 17, 2011 9:22 pm by Kerry» Пеперудена пролетЧет Фев 17, 2011 9:21 pm by Kerry» Музикални поздрави:)))Чет Фев 17, 2011 1:00 pm by Kerry» Четири трика, за да е още по-луда по васНед Фев 13, 2011 2:59 pm by принцес» Покажете животинчето си:)Чет Фев 10, 2011 2:46 pm by Kerry» Проверено и препоръчаноВто Фев 08, 2011 9:59 am by rosi» Честит Рожден Ден Злате !Чет Яну 27, 2011 3:45 pm by Kerry» Един бърз поглед на новините днесСря Яну 12, 2011 10:03 am by Manqk» Истина ли е...?Съб Яну 08, 2011 2:27 pm by rosi |
Portal.manqk | |
ГЛАСУВАЙ ЗА НАС | |
МАНЯК ЧАТ | |
бг фонетика за вашия компютър | |
времето | |
Social bookmarking |
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website |
|
| | Хранене за здраве | |
| | |
Автор | Съобщение |
---|
Ники Admin
Брой мнения : 1483 Join date : 09.07.2009
| Заглавие: Re: Хранене за здраве Вто Дек 15, 2009 6:13 pm | |
| Хранене по време на грип
Висока температура, зачервено гърло, кашлица, хрема, болки в ставите, стомашно-чревни смущения, загуба на апетит... Налага ли се, точно когато нямаме апетит, да се насилвате да ядете? И вярно ли е, че в „грипно" състояние пилешката пържола е по-подходяща от пилешката супа? Потърсихме мнението на лекари диетолози, за да разберем какво трябва да съдържа антигрипното меню.
Не трябва да гладувате когато сте болни! Когато сте болен, обикновено ви липсва апетит. Но специалистите са единодушни, че е по-добре да се насилвате да сложите нещо в устата, отколкото да гладувате. Човешкият организъм е като машина. За да работи, има нужда от енергия. Храната е неговото гориво. Когато човек е болен, повишената температура увеличава необходимостта от енергия с около 10% на всеки градус отгоре. Ако прескачате хранения, или ако поемате по-малко храна, организмът ви ще си наваксва „липсващото гориво" от запасите мазнини. Лошото на този наваксващ процес е, че води до образуване на специфични шкарто-субстанции - кетонни тела. Тези отпадъчни продукти на метаболизма не се изхвърлят от организма чрез урината, а отчасти се използват отново (от сърцето, от надлъжната мускулатура, от мозъка и от черния дроб) за производство на енергия. Обаче, ако кетоните тела се образуват с по-голяма бързина, отколкото се изразходват (за производство на енергия), те се натрупват в организма, предизвиквайки смущения като гадене и повръщане. Прибавени към другите симптоми на грипа, последните съвсем влошават състоянието на болния. Принципно образуването на кетонни тела не представлява особена опасност за здравите хора, но води до рисковано нарушаване на баланса в организма при диабетиците и сърдечноболните. Затова е по-добре да не карате организма да си набавя енергия по заобиколени пътища, а да го зареждате редовно с „гориво", още повече по време на грип.
Много течности! При грип, проявяващ се с висока температура, е особено важно да пиете много вода, за да помогнете на организма да навакса изгубените чрез обилното потене течности. Тялото изпитва неистова нужда от хидратация. Освен чиста вода, се позволяват и разредени с вода плодови сокове (в съотношение 1:1). Много добре е, ако на ден поглъщате по 2 литра течности.
Зеленчуците и плодовете на пюре! Пасираните с малко нискомаслено прясно мляко плодове и зеленчуци се препоръчват най-вече на децата, болни от грип, но и за възрастните те са като лечебен мехлем, защото се преглъщат много лесно. А това не е без значение, когато гърлото ви е зачервено и болезнено възпалено. Другите им предимства са, че са лесносмилаеми и хранителни. Изключително подходящи за болни от грип са най-вече пюретата от ябълки и моркови. За ябълките – е казано: „Една ябълка на ден, гони докторът далеч от къщи." Морковеното пюре е полезно, защото зарежда организма с голямо количество бетакаротин - мощен антиоксидант, който организмът преобразува отчасти във витамин А. Само че пюрето от моркови трябва да се консумира с малко мазнина (бучка краве масло например), за да се усвои по-пълноценно бетакаротинът.
Цитрусовите плодове консумирайте във вид на фреш! Портокалите, лимоните и грейпфрутите е по-добре да се консумират на сокове. Най-здравословен е ефектът от тях, ако се приготвят на фреш (сок, който съдържа частици плодово месо). Но въпреки че са полезни, с тях не бива да се прекалява - 3 или 4 портокала на ден са напълно достатъчни, за да покрият дневната необходимост на болния от грип организъм от витамин С. Фрешът трябва да се пие прясно изцеден, защото витамин С се разгражда много бързо при контакт с въздуха и светлината.
Кажете НЕ на супите и алкохола! Често пъти на болните за по-бързо възстановяване се препоръчват зеленчукови или месни супи. В действителност супите засилват отделянето на стомашни сокове, а оттам и киселинността в стомаха. А целта е да се намали киселият вкус в устата и чувството на „празния стомах", които често пъти се явяват съпътстващи грипа симптоми. В този смисъл пилешката супа за която се казваше, че е възстановяваща при грип храна. Тя по-скоро предизвиква неприятни парения в стомаха. За да се сдобиете с повече сили, е по-добре да изядете една пилешка пържола, отколкото една пилешка супа. Ако си болен от грип, не бива допълнително да претоварвате работата на черния дроб с консумация на алкохол. Чаша вино по време на хранене е единствената позволена, алкохолна напитка. Твърдо НЕ обаче на концентратите.
Не консумирайте яхнии и твърде силните подправки! Най-подходящият вид термична обработка на храната по време на грип е всъщност най-бързата - тази, която не предполага запържване и употреба на много подправки. Това е скарата, печеното с малко олио (прибавено в края на изпичането) месо, обилно полято с лимонов сок (току що изстискай). Но никакво пържено и всякакви ястия, обилно полети с мазни сосове. В това число и яхнии, защото винаги се правят със запръжка. Като се има предвид, че болният от грип няма апетит, подправките, като стимулиращи апетита добавки, не бива да се изключват съвсем от менюто му. За овкусяване на ястията обаче трябва да прибягвате до употребата на леки, ароматни подправки като: босилек, магданоз, розмарин, риган, мента. Забравете за силно пикантните като черен пипер и чубрица, които дразнят стомаха.
Източник: розали.ком | |
| | | veselanz
Брой мнения : 566 Join date : 18.07.2009
| Заглавие: Re: Хранене за здраве Чет Дек 17, 2009 8:04 pm | |
| Предимства и недостатъци на вегетарианството
Днес вегетарианската диета е изключително популярна навсякъде по света и е предпочитана от хора от най-различни държави. Твърди се, че тя е ключът към нашето здраве. Някои организации за защита правата на животните са открито против яденето на месо, риба и птици. Обикновено вегетарианската диета се състои от пълнозърнести храни, заленчуци и плодове. Те без съмнение са добри за здравето ни. Но замисляли ли сте се дали вегетарианските ястия са пълноценни? Дали могат да запълнят хранителните изисквания на тялото? Е, има конкретни предимства и конкретни недостатъци на вегетарианството. Какви са те? Предимства на вегетарианството Вегетарианската диета включва основно зърнените храни, ядките, семената, бобовите растения, зеленчуците и плодовете, и затова е богата на фибри, фолиева киселина, и витамин С. Зеленчуците и плодовете доставят витамини, които са жизненоважни за здравия организъм. Бобовите растения, тофуто и семената са добри източници на протеини. Зеленчуците съдържат фитохимикали, които предпазват от появата на някои хронични болести. Зелените зеленчуци пък са богати на антиоксиданти и като цяло плодовете и зеленчуците осигуряват естествени захари и други важни ензими и елементи. Вегетарианската диета е ниска на мазнини, холестерол и наситени мазнини. В резултат на това тя минимализира риска от качване на тегло, което пък от своя страна редуцира възможността от появата на болести, като прекомерната пълнота. Вегетарианската диета като цяло е добра за здравословното отслабване, тъй като намалява нивото на холестерол в кръвта и ограничава риска от някои нарушения, като високо кръвно налягане, заболявания на сърцето, ревматични артрити, остеопороза, бъбречни заболявания, бъбречни камъни и рак. Благодарение на богатата на фибри диета храносмилателните функции се подобряват. Вегетарианството Ви предпазва и от някои болести, свързани с приема на месо, като птичи грип, луда крава, чревни паразити и др. Недостатъци на вегетарианството Макар вегетарианската диета да ни доставя всички жизненоважни нутриенти, има и някои фактори, които са в по-големи количества в месото и рибата. Диетата е ниска на протеини, калций, витамин В12, желязо и цинк. Витамин В12 може да бъде намерен в големи количества в соевите продукти, в обогатените зърнени храни и в животинските продукти, Месото е основен източник на В12, а соевото мляко, обикновеното мляко и другите млечни продукти са най-богатият източник на витамин D. Пилето, рибата, месото и домашните птици съдържат големи количества желязо и цинк, а млякото и сиренето са превъзходен източник на калций. При вегетарианската диета тези нутриенти не са в достатъчни количества. Месото е богато на протеини и съдържа всички необходими амино киселини, изисквани от организма. Фосфорът, който е в месните продукти, се абсорбира по-лесно от този, който е в зърнените храни и бобовите растения. Вегетарианската диета не е препоръчителна за хората, занимаващи се с бодибилдинг, тъй като за спортуването е необходима храна, богата на протеини. Диета, при която не се приемат достатъчно въглехидрати и протеини може да доведе до анемия. При вегетарианците често се срещат чревните нарушения. Ако диетата Ви е напълно изчистена от мазнини, пак не е добре. За нормалното функциониране на тялото и за развиването на нервната система са нужни определени количества мазнина и холестерол. Макар да има конкретни недостатъци, вегетарианството има и доста здравословни плюсове. Ако планирате правилно диетата си, можете да избегнете проблема с дефицита на определени нутриенти и да подобрите физическата си форма и цялостното си здраве. В крайна сметка здравословното хранене означава живот, изпълнен със здраве. източник gotvach.bg
| |
| | | Гери
Брой мнения : 343 Join date : 16.03.2010 Age : 28 Местожителство : МайнЪ Таун
| Заглавие: Re: Хранене за здраве Пон Май 17, 2010 8:47 am | |
| Топ храни за подмладяванеНауката утвърди списък на продукти, които подмладяват организма и продължителността на живота. Той е създаден на основата на новите познания, свързани с биохимичния механизъм за стареене на клетките в човешкия организъм. ЯбълкитеОткритият елемент се нарича епикатехин полифенол. Ползите от полифенолите са познати от отдавна. Полифенолите формират стабилни химически съединения с протеините. "Дъбилният ефект", произведен от полифенолите, отдавна се използва във фармацевтиката. Основните предимства на дъбилните вещества са, че очистват организма при отравянето с алкалоид и извеждат тежките метали от тялото. СтафидитеАнтоцианините и проантоцианидите са полифеноли на черното грозде, а катехините - на бялото. Съдържанието на феноли в гроздето зависи от сорта, климата, географското разположение, култивирането и експозицията на гъбични инфекции. Научните изследвания демонстритат антиоксидантен капацитет на антоцианините 20 пъти по-голям от витамин С и 50 пъти повече от витамин Е! Те оказват разностранно положително въздействие върху организма - нормализират и поддържат еластичността, функцията и проницаемостта на кръвоносните съдове, имат противовъзпалителен ефект. БоровинкитеИзследвания показват, че ежедневната консумация на сок от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол, което от своя страна е свързано с благоприятни ефекти върху сърцето и кръвното налягане. БроколитеБроколите са истинско чудо на природата. С тях можем да укрепим защитните сили на организма си, да предотвратим образуването на инфекции и да намалим риска от рак. Броколите са богати на фолиева киселина, витамин С и К, както и на желязо. В голямо количество съдържат калций, калий и фосфор. То е чудесен източник на витамин К, който подобрява познавателните способности и стимулира мозъчната дейност. ЧерешитеС разнообразния си химичен състав, голямата си хранителна стойност, черешите влияят благотворно върху храносмилането и обмяната на веществата, върху алкализирането на кръвта и урината. В менюто влизат черния шоколад, чая и кафето. Всички те са богати на полифеноли, които имат способността да възстановяват поразените клетки и увеличават времето на техния живот. В списъка също влизат и домати, нар, портокали, праскови, сливи, малини, червено грозде, червен лук, спанак, ягоди, хляб или зърнени храни с трици. Специалистите отбелязват, че ако месото, рибата, млякото и житните растения дават на организма необходимите калории, мазнини и минерали, то плодовете и зеленчуците – биохимичните елементи, предпазващи и удължаващи живота на клетките. | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Хранене за здраве | |
| |
| | | | Хранене за здраве | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |