МАНЯК
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
МАНЯК

ВСЕКИ ИМА СВОЯТА МАНИЯ НЕКА Я НАМЕРИ ТУК
 
ИндексИндекс  PortalPortal  Последни снимкиПоследни снимки  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  
Вход
Потребителско име:
Парола:
Искам да влизам автоматично с всяко посещение: 
:: Забравих си паролата!
Маняк
My status
КЪМ САЙТА
НАЧАЛО САЙТ ВАШАТА ГАЛЕРИЯ МАНЯК МАРКЕТ
Latest topics
» ЧРД, manqk
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСря Апр 29, 2015 11:59 pm by silvia-73

» Наши приятели -рожденици
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСря Апр 29, 2015 11:54 pm by silvia-73

» честита Коледа!
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeВто Дек 24, 2013 12:03 pm by Бимба

» Покажете декстопа си !
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeНед Апр 08, 2012 6:40 pm by Manqk

» Два скайпа на един компютър при Skype 4.0
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСъб Окт 01, 2011 8:49 pm by Manqk

» Ч.Р.Д. Куме
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСря Сеп 28, 2011 9:15 am by silvia-73

» Време за поезия
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСъб Сеп 24, 2011 12:45 pm by rosi

» Игра на футболни отбори
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeПон Авг 22, 2011 12:13 am by chelseafen96

» Да се запознаем!
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeВто Авг 16, 2011 8:17 pm by Manqk

» Настроение в музика
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeВто Юни 28, 2011 9:36 am by Kerry

» Смях в обектива
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeПон Юни 13, 2011 3:03 pm by принцес

» Поезия в музика и картина
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeПон Юни 13, 2011 2:55 pm by принцес

» Обяснително съобщение
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeПет Юни 03, 2011 8:22 pm by pepiipep

» Ех море... ами бански?????
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСря Май 25, 2011 9:14 pm by foxyy

» Къде да почивам?
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeНед Апр 17, 2011 7:52 pm by ninaa_84

» Итернет браузари
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСря Мар 30, 2011 8:00 pm by Manqk

» Лайв изпълнения !
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeПет Мар 11, 2011 10:30 pm by Kerry

» Честита Баба Марта!
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeВто Мар 01, 2011 3:47 am by Kerry

» Излезе Windows 7 Service Pack 1
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeПон Фев 28, 2011 9:23 am by Manqk

» Празниците в България!
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСъб Фев 19, 2011 12:23 pm by wekowna

» България не се продава, България - това е слава!
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСъб Фев 19, 2011 7:10 am by Manqk

» Момчета с/у момичета
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeЧет Фев 17, 2011 9:22 pm by Kerry

» Пеперудена пролет
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeЧет Фев 17, 2011 9:21 pm by Kerry

» Музикални поздрави:)))
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeЧет Фев 17, 2011 1:00 pm by Kerry

» Четири трика, за да е още по-луда по вас
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeНед Фев 13, 2011 2:59 pm by принцес

» Покажете животинчето си:)
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeЧет Фев 10, 2011 2:46 pm by Kerry

» Проверено и препоръчано
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeВто Фев 08, 2011 9:59 am by rosi

» Честит Рожден Ден Злате !
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeЧет Яну 27, 2011 3:45 pm by Kerry

» Един бърз поглед на новините днес
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСря Яну 12, 2011 10:03 am by Manqk

» Истина ли е...?
Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeСъб Яну 08, 2011 2:27 pm by rosi

Portal.manqk
Photobucket
Tърсите програма
Manqksoft
Google
ГЛАСУВАЙ ЗА НАС
picbg
МАНЯК ЧАТ
picbg
бг фонетика за вашия компютър
picbg
времето
picbg
Social bookmarking
Social bookmarking reddit      

Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website
Търсене
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
IP
free counter
free counter

 

 Хлябът наш насъщен...

Go down 
2 posters
АвторСъобщение
Ники
Admin
Ники


Брой мнения : 1483
Join date : 09.07.2009

Хлябът наш насъщен... Empty
ПисанеЗаглавие: Хлябът наш насъщен...   Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeВто Юли 21, 2009 9:06 pm

ХЛЯБЪТ НАШ НАСЪЩЕН - ПОЛЕЗЕН ЛИ Е, БЕЗВРЕДЕН ЛИ Е?

Хлябът наш насъщен... 4782

“Без хляб не мога!” - Така ще каже почти всеки втори българин. “Какво лошо има в хляба?” - Така ще каже ако не всеки, то почти всеки от нас. Но всъщност хлябът на здравия величествен българин от едно време съвсем не е същият в сегашни дни.
Хлябът на нашите прадеди се е правел от грубо смлени цели житни зърна (т.е. без да се отделят обвивката и зародиша на зърното, където са всички полезни съставки) и от квас, а не мая. Пекли са го в пещи на много по-ниска температура - колкото по-висока е температурата на обработване на храната ни толкова по-зле ни се отразява тя.
Днешния хляб е единствено направен от вредни съставки - бяло брашно, мая, рафинирана сол, консерванти, набухватели, подобрители, овкусители и т.н. Бялото брашно не се обработва добре от организма ни - то е като лепило, което затлачва черния дроб, дебелото черво и от там цялата ни вътрешна система. В него не е останало нищо полезно от житното зърно. А и сега бялото брашно се съхранява прекалено дълго време в складовете. Дрождите на маята съвсем не са същите както преди години. Процентното съдържание на солта е доста завишено. А да не говорим за всички допълнителни добавки като консерванти, набухватели, оцветители, подобрители, които го правят по-вкусничък, по-траен, “по-истински”. Всички тези изкуствени добавки утежняват храносмилането, задръстват храносмилателната система и дори са причина за заболявания.
Доказано е, че точно присъствието на купешки хляб на масата ни всеки ден е причина за доста от хроничните проблеми. Тогава какво правим - или трябва да спрем да ядем хляб, или да си правим сами здравословен хляб:

Хлябът наш насъщен... 005441961

Това е хляб, в който не присъстват вредните съставки описани по-горе (без глутен, сол и мая и без изкуствени добавки): смесват се 2 части царевично брашно и 1 част оризово брашно с малко вода, докато се получи не много гъста смес. По желание се добавят подправки - счукан чесън, чубрица, мащерка, сминдух, босилек и други. Сместа се разстила на тънък слой в тавичка с незалепващо покритие и се пече във фурна на не повече от 200 градуса. Не бива да се добавя мазнина или да се маже с нея тавичката, или да се омазнява отгоре. Това може да се направи след изпичането на хляба. Получения хляб наподобява на вид арабския. Той е най-вече подходящ за хора със сърдечно-съдови проблеми, хипертоници (поради липсата на сол, бяло брашно, натрий и набухватели като сода бикарбонат), диабетици (поради ниския гликемичен индекс, не предизвиква покачване на кръвната захар), хора страдащи от остеопороза (намиращия се в купешкия хляб глутен освен, че е алергизиращ и дразнещ, той свързва много минерали и по този начин деминерализира организма ни и остеопорозата се задълбочава), хора с наднормено тегло (този хляб е изключително лек и диетичен, разгражда се лесно от организма и теглото ни не се повишава, естествено да се внимава с количеството). Този вид хляб нормализира работата на стомашно чревния тракт, което е най-важното за общото ни здраве.
Но това не е всичко. Гореописаната рецепта е добра за хората, които не могат да се хранят без традиционния изпечен хляб. Има и още по-здравословен вид - суровият.

Хлябът наш насъщен... Raw%20bread%20small

Той е направен от смлени покълнали зърна (елда, просо, ръж, коноп) и накиснати за 1/2 -1 ден сурови ядки (бадеми, орехи, тиквени семки, слънчоглед, кашу и др.), също смлени. По желание се добавят подправки, чесън, лук и семена (ленено семе, покълнали семена от люцерна, сусам, мак и др.). Този хляб може да наречем жив, защото не се пече, съответно не се убиват ензимите и витамините, не се образуват токсични вещества, няма глутен и цялата живителна енергия от покълналите семена и зърна се предава на нас. Ако е трудно да се яде така може да се изсуши във фурна до 50 градуса, за да се запазят ензимите и витамините.
Върнете се в началото Go down
Ники
Admin
Ники


Брой мнения : 1483
Join date : 09.07.2009

Хлябът наш насъщен... Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Хлябът наш насъщен...   Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeВто Юли 21, 2009 9:15 pm

ПОЛЕЗЕН ЛИ Е ХЛЯБЪТ?

Хлябът наш насъщен... Bread2

Все повече хора се опитват да спазват балансиран хранителен режим. Диетолозите препоръчват по-малко мазнини и повече комплексни въглехидрати, включително и богати на фибри храни. Съгласно тези изисквания хлябът е неразделна част от дневния режим. Той съдържа голямо количество целулоза. Според лекарите ,тя помага на човек да се бори с хроничната умора и го зарежда с енергия. При регулярно приемане на целулоза, мозъкът преработва постъпващата информация по-лесно. Това е причината медиците да препоръчват хляба главно на хора, занимаващи се с интелектуална дейност.

Колко често се питаме "Полезен ли е хлябът? Да си похапна ли една-две филийки или не?"
Неслучайно хлябът присъства във всички диети, макар че го смятаме за един от факторите на затлъстяването. Оказва се, че в умерени количества, той е необходим на организма за набавянето на някои основни витамини и вещества:
- Витамин А – съдържа се в печените изделия, направени с яйца;
- Витамин В6 – набавя се от пшеничния хляб;
- Витамин В12 – съдържа се в някои тестени закуски;
- Витамин Е – съдържа се в семената и ядките, които се добавят към много специални видове хляб;
- Фолиева киселина – може да се набави от пълнозърнестия хляб;
- Ниацин – спомага за обработването на мазнините, намалява нивото на холестерола и се съдържа в хляба, макароните и тестените продукти.

Хората, които редовно консумират пълнозърнест хляб, намаляват с 30% риска от сърдечно-съдови болести, диабет и някои видове рак. Тези, които се подлагат на диети, се лишават от хранителните съставки в пълнозърнестото зърно. То се получава от пшеница, овес, ечемик, ръж и ориз, от които се прави пълнозърнест хляб и мюсли.

Какво ни дават някои от изходните суровини, използвани при приготвянето на хляб:
- Пшеница: белтъчини, аминокиселини, витамин В1, В2, В6 и каротин. Богата е на калий, фосфор и магнезий
- Царевица: съдържа много калий, магнезий, фосфор, желязо и силициева киселина, но пък е бедна на витамини от В-групата.
- Ориз: много белтъчини, витамин Е, най-важните витамини от групата В, които са концентрирани в обвивката на зърното. Затова неолющения ориз е по-полезен.
- Ръж: съдържа витамини от В-групата, минерали, калий, фосфор, силициева киселина и желязо.
- Ечемик: съдържа калий, калций и силициева киселина. Полезен е при разширени вени и ставни болести.
- Овес: доставя на организма силициева киселина, калций, фосфор, както и витамините Е, В1, В6, които са полезни за кожата и косата.
- Просо: силициевата киселина го прави незаменим за костите, кожата, косата, ноктите и зъбите.

Върнете се в началото Go down
принцес
Admin
принцес


Брой мнения : 1533
Join date : 21.09.2009
Age : 45

Хлябът наш насъщен... Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Хлябът наш насъщен...   Хлябът наш насъщен... Icon_minitimeЧет Ное 05, 2009 10:36 am

Хлябът – уникална по качествата си храна

Хлябът наш насъщен... 3075


Хлябът заема особено място в храненето, особено на българина. Той притежава уникално рядкото за хранителните продукти свойство – никога не омръзва, поради което можем да го употребяваме всеки ден. И ние българите не сме единствените.
Хлябът е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, които съдържат незаменими аминокиселини - метионин, лизин. Пшеничният хляб съдържа повече белтъчини, отколкото ръжения (съответно 8,6 % към 5,6%). Особено голямо е съдържанието на въглехидрати в хляба, но затова пък мазнините са твърде малко.
Хлябът е добър източник на витамини от група В и е всекидневният ни източник на растителна целулоза и минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо.
Хлябът е високо калоричен продукт. В 100 г ръжен хляб например се съдържат 190 ккал, а в 100 грама пшеничен – 233 ккал.
Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса за всекидневното количество хляб, което човек трябва да приема. При разнообразно хранене, което включва продукти от растителен и животински произход, е напълно достатъчно всеки ден да се изяждат около 300-400 г хляб. За пълните хора и страдащите от определени заболявания тази норма трябва да се намали до 100-150 грама.
Спорен е и въпросът за това кой хляб е по-полезен: ръженият или пшеничният. Ръжен хляб е препоръчително да употребяват хората, които са склонни към пълнеене, тъй като той е по-малко калоричен. Но пък той не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника или хроничен гастрит с повишена киселинност.
Днес се предлагат различни диетични видове хляб, които са подходящи за хора, страдащи от запек, атеросклероза, хипертония, гастрит и някои заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система.
Някои хора, в стремежа си да отслабнат, буквално изхвърлят хляба от своето меню. Това не е обосновано, защото преди такава драстична мярка има много други стъпки, които ще са по-ефективни....
Върнете се в началото Go down
Sponsored content





Хлябът наш насъщен... Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Хлябът наш насъщен...   Хлябът наш насъщен... Icon_minitime

Върнете се в началото Go down
 
Хлябът наш насъщен...
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
МАНЯК :: Свободно време :: Животът - начин на употреба-
Идете на: