Маняк |
|
Latest topics | » ЧРД, manqkСря Апр 29, 2015 11:59 pm by silvia-73» Наши приятели -рожденициСря Апр 29, 2015 11:54 pm by silvia-73» честита Коледа!Вто Дек 24, 2013 12:03 pm by Бимба» Покажете декстопа си !Нед Апр 08, 2012 6:40 pm by Manqk» Два скайпа на един компютър при Skype 4.0Съб Окт 01, 2011 8:49 pm by Manqk» Ч.Р.Д. КумеСря Сеп 28, 2011 9:15 am by silvia-73» Време за поезияСъб Сеп 24, 2011 12:45 pm by rosi» Игра на футболни отбориПон Авг 22, 2011 12:13 am by chelseafen96 » Да се запознаем!Вто Авг 16, 2011 8:17 pm by Manqk» Настроение в музикаВто Юни 28, 2011 9:36 am by Kerry» Смях в обективаПон Юни 13, 2011 3:03 pm by принцес» Поезия в музика и картинаПон Юни 13, 2011 2:55 pm by принцес» Обяснително съобщениеПет Юни 03, 2011 8:22 pm by pepiipep» Ех море... ами бански?????Сря Май 25, 2011 9:14 pm by foxyy » Къде да почивам?Нед Апр 17, 2011 7:52 pm by ninaa_84 » Итернет браузариСря Мар 30, 2011 8:00 pm by Manqk» Лайв изпълнения !Пет Мар 11, 2011 10:30 pm by Kerry» Честита Баба Марта!Вто Мар 01, 2011 3:47 am by Kerry» Излезе Windows 7 Service Pack 1Пон Фев 28, 2011 9:23 am by Manqk» Празниците в България!Съб Фев 19, 2011 12:23 pm by wekowna» България не се продава, България - това е слава!Съб Фев 19, 2011 7:10 am by Manqk» Момчета с/у момичетаЧет Фев 17, 2011 9:22 pm by Kerry» Пеперудена пролетЧет Фев 17, 2011 9:21 pm by Kerry» Музикални поздрави:)))Чет Фев 17, 2011 1:00 pm by Kerry» Четири трика, за да е още по-луда по васНед Фев 13, 2011 2:59 pm by принцес» Покажете животинчето си:)Чет Фев 10, 2011 2:46 pm by Kerry» Проверено и препоръчаноВто Фев 08, 2011 9:59 am by rosi» Честит Рожден Ден Злате !Чет Яну 27, 2011 3:45 pm by Kerry» Един бърз поглед на новините днесСря Яну 12, 2011 10:03 am by Manqk» Истина ли е...?Съб Яну 08, 2011 2:27 pm by rosi |
Portal.manqk | |
ГЛАСУВАЙ ЗА НАС | |
МАНЯК ЧАТ | |
бг фонетика за вашия компютър | |
времето | |
Social bookmarking |
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website |
|
| | Хлябът наш насъщен... | |
| | Автор | Съобщение |
---|
Ники Admin
Брой мнения : 1483 Join date : 09.07.2009
| Заглавие: Хлябът наш насъщен... Вто Юли 21, 2009 9:06 pm | |
| ХЛЯБЪТ НАШ НАСЪЩЕН - ПОЛЕЗЕН ЛИ Е, БЕЗВРЕДЕН ЛИ Е?
“Без хляб не мога!” - Така ще каже почти всеки втори българин. “Какво лошо има в хляба?” - Така ще каже ако не всеки, то почти всеки от нас. Но всъщност хлябът на здравия величествен българин от едно време съвсем не е същият в сегашни дни. Хлябът на нашите прадеди се е правел от грубо смлени цели житни зърна (т.е. без да се отделят обвивката и зародиша на зърното, където са всички полезни съставки) и от квас, а не мая. Пекли са го в пещи на много по-ниска температура - колкото по-висока е температурата на обработване на храната ни толкова по-зле ни се отразява тя. Днешния хляб е единствено направен от вредни съставки - бяло брашно, мая, рафинирана сол, консерванти, набухватели, подобрители, овкусители и т.н. Бялото брашно не се обработва добре от организма ни - то е като лепило, което затлачва черния дроб, дебелото черво и от там цялата ни вътрешна система. В него не е останало нищо полезно от житното зърно. А и сега бялото брашно се съхранява прекалено дълго време в складовете. Дрождите на маята съвсем не са същите както преди години. Процентното съдържание на солта е доста завишено. А да не говорим за всички допълнителни добавки като консерванти, набухватели, оцветители, подобрители, които го правят по-вкусничък, по-траен, “по-истински”. Всички тези изкуствени добавки утежняват храносмилането, задръстват храносмилателната система и дори са причина за заболявания. Доказано е, че точно присъствието на купешки хляб на масата ни всеки ден е причина за доста от хроничните проблеми. Тогава какво правим - или трябва да спрем да ядем хляб, или да си правим сами здравословен хляб:
Това е хляб, в който не присъстват вредните съставки описани по-горе (без глутен, сол и мая и без изкуствени добавки): смесват се 2 части царевично брашно и 1 част оризово брашно с малко вода, докато се получи не много гъста смес. По желание се добавят подправки - счукан чесън, чубрица, мащерка, сминдух, босилек и други. Сместа се разстила на тънък слой в тавичка с незалепващо покритие и се пече във фурна на не повече от 200 градуса. Не бива да се добавя мазнина или да се маже с нея тавичката, или да се омазнява отгоре. Това може да се направи след изпичането на хляба. Получения хляб наподобява на вид арабския. Той е най-вече подходящ за хора със сърдечно-съдови проблеми, хипертоници (поради липсата на сол, бяло брашно, натрий и набухватели като сода бикарбонат), диабетици (поради ниския гликемичен индекс, не предизвиква покачване на кръвната захар), хора страдащи от остеопороза (намиращия се в купешкия хляб глутен освен, че е алергизиращ и дразнещ, той свързва много минерали и по този начин деминерализира организма ни и остеопорозата се задълбочава), хора с наднормено тегло (този хляб е изключително лек и диетичен, разгражда се лесно от организма и теглото ни не се повишава, естествено да се внимава с количеството). Този вид хляб нормализира работата на стомашно чревния тракт, което е най-важното за общото ни здраве. Но това не е всичко. Гореописаната рецепта е добра за хората, които не могат да се хранят без традиционния изпечен хляб. Има и още по-здравословен вид - суровият.
Той е направен от смлени покълнали зърна (елда, просо, ръж, коноп) и накиснати за 1/2 -1 ден сурови ядки (бадеми, орехи, тиквени семки, слънчоглед, кашу и др.), също смлени. По желание се добавят подправки, чесън, лук и семена (ленено семе, покълнали семена от люцерна, сусам, мак и др.). Този хляб може да наречем жив, защото не се пече, съответно не се убиват ензимите и витамините, не се образуват токсични вещества, няма глутен и цялата живителна енергия от покълналите семена и зърна се предава на нас. Ако е трудно да се яде така може да се изсуши във фурна до 50 градуса, за да се запазят ензимите и витамините. | |
| | | Ники Admin
Брой мнения : 1483 Join date : 09.07.2009
| Заглавие: Re: Хлябът наш насъщен... Вто Юли 21, 2009 9:15 pm | |
| ПОЛЕЗЕН ЛИ Е ХЛЯБЪТ?
Все повече хора се опитват да спазват балансиран хранителен режим. Диетолозите препоръчват по-малко мазнини и повече комплексни въглехидрати, включително и богати на фибри храни. Съгласно тези изисквания хлябът е неразделна част от дневния режим. Той съдържа голямо количество целулоза. Според лекарите ,тя помага на човек да се бори с хроничната умора и го зарежда с енергия. При регулярно приемане на целулоза, мозъкът преработва постъпващата информация по-лесно. Това е причината медиците да препоръчват хляба главно на хора, занимаващи се с интелектуална дейност.
Колко често се питаме "Полезен ли е хлябът? Да си похапна ли една-две филийки или не?" Неслучайно хлябът присъства във всички диети, макар че го смятаме за един от факторите на затлъстяването. Оказва се, че в умерени количества, той е необходим на организма за набавянето на някои основни витамини и вещества: - Витамин А – съдържа се в печените изделия, направени с яйца; - Витамин В6 – набавя се от пшеничния хляб; - Витамин В12 – съдържа се в някои тестени закуски; - Витамин Е – съдържа се в семената и ядките, които се добавят към много специални видове хляб; - Фолиева киселина – може да се набави от пълнозърнестия хляб; - Ниацин – спомага за обработването на мазнините, намалява нивото на холестерола и се съдържа в хляба, макароните и тестените продукти.
Хората, които редовно консумират пълнозърнест хляб, намаляват с 30% риска от сърдечно-съдови болести, диабет и някои видове рак. Тези, които се подлагат на диети, се лишават от хранителните съставки в пълнозърнестото зърно. То се получава от пшеница, овес, ечемик, ръж и ориз, от които се прави пълнозърнест хляб и мюсли.
Какво ни дават някои от изходните суровини, използвани при приготвянето на хляб: - Пшеница: белтъчини, аминокиселини, витамин В1, В2, В6 и каротин. Богата е на калий, фосфор и магнезий - Царевица: съдържа много калий, магнезий, фосфор, желязо и силициева киселина, но пък е бедна на витамини от В-групата. - Ориз: много белтъчини, витамин Е, най-важните витамини от групата В, които са концентрирани в обвивката на зърното. Затова неолющения ориз е по-полезен. - Ръж: съдържа витамини от В-групата, минерали, калий, фосфор, силициева киселина и желязо. - Ечемик: съдържа калий, калций и силициева киселина. Полезен е при разширени вени и ставни болести. - Овес: доставя на организма силициева киселина, калций, фосфор, както и витамините Е, В1, В6, които са полезни за кожата и косата. - Просо: силициевата киселина го прави незаменим за костите, кожата, косата, ноктите и зъбите.
| |
| | | принцес Admin
Брой мнения : 1533 Join date : 21.09.2009 Age : 45
| Заглавие: Re: Хлябът наш насъщен... Чет Ное 05, 2009 10:36 am | |
| Хлябът – уникална по качествата си храна Хлябът заема особено място в храненето, особено на българина. Той притежава уникално рядкото за хранителните продукти свойство – никога не омръзва, поради което можем да го употребяваме всеки ден. И ние българите не сме единствените. Хлябът е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, които съдържат незаменими аминокиселини - метионин, лизин. Пшеничният хляб съдържа повече белтъчини, отколкото ръжения (съответно 8,6 % към 5,6%). Особено голямо е съдържанието на въглехидрати в хляба, но затова пък мазнините са твърде малко. Хлябът е добър източник на витамини от група В и е всекидневният ни източник на растителна целулоза и минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. Хлябът е високо калоричен продукт. В 100 г ръжен хляб например се съдържат 190 ккал, а в 100 грама пшеничен – 233 ккал. Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса за всекидневното количество хляб, което човек трябва да приема. При разнообразно хранене, което включва продукти от растителен и животински произход, е напълно достатъчно всеки ден да се изяждат около 300-400 г хляб. За пълните хора и страдащите от определени заболявания тази норма трябва да се намали до 100-150 грама. Спорен е и въпросът за това кой хляб е по-полезен: ръженият или пшеничният. Ръжен хляб е препоръчително да употребяват хората, които са склонни към пълнеене, тъй като той е по-малко калоричен. Но пък той не се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника или хроничен гастрит с повишена киселинност. Днес се предлагат различни диетични видове хляб, които са подходящи за хора, страдащи от запек, атеросклероза, хипертония, гастрит и някои заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система. Някои хора, в стремежа си да отслабнат, буквално изхвърлят хляба от своето меню. Това не е обосновано, защото преди такава драстична мярка има много други стъпки, които ще са по-ефективни.... | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Хлябът наш насъщен... | |
| |
| | | | Хлябът наш насъщен... | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |