Маняк |
|
Latest topics | » ЧРД, manqkСря Апр 29, 2015 11:59 pm by silvia-73» Наши приятели -рожденициСря Апр 29, 2015 11:54 pm by silvia-73» честита Коледа!Вто Дек 24, 2013 12:03 pm by Бимба» Покажете декстопа си !Нед Апр 08, 2012 6:40 pm by Manqk» Два скайпа на един компютър при Skype 4.0Съб Окт 01, 2011 8:49 pm by Manqk» Ч.Р.Д. КумеСря Сеп 28, 2011 9:15 am by silvia-73» Време за поезияСъб Сеп 24, 2011 12:45 pm by rosi» Игра на футболни отбориПон Авг 22, 2011 12:13 am by chelseafen96 » Да се запознаем!Вто Авг 16, 2011 8:17 pm by Manqk» Настроение в музикаВто Юни 28, 2011 9:36 am by Kerry» Смях в обективаПон Юни 13, 2011 3:03 pm by принцес» Поезия в музика и картинаПон Юни 13, 2011 2:55 pm by принцес» Обяснително съобщениеПет Юни 03, 2011 8:22 pm by pepiipep» Ех море... ами бански?????Сря Май 25, 2011 9:14 pm by foxyy » Къде да почивам?Нед Апр 17, 2011 7:52 pm by ninaa_84 » Итернет браузариСря Мар 30, 2011 8:00 pm by Manqk» Лайв изпълнения !Пет Мар 11, 2011 10:30 pm by Kerry» Честита Баба Марта!Вто Мар 01, 2011 3:47 am by Kerry» Излезе Windows 7 Service Pack 1Пон Фев 28, 2011 9:23 am by Manqk» Празниците в България!Съб Фев 19, 2011 12:23 pm by wekowna» България не се продава, България - това е слава!Съб Фев 19, 2011 7:10 am by Manqk» Момчета с/у момичетаЧет Фев 17, 2011 9:22 pm by Kerry» Пеперудена пролетЧет Фев 17, 2011 9:21 pm by Kerry» Музикални поздрави:)))Чет Фев 17, 2011 1:00 pm by Kerry» Четири трика, за да е още по-луда по васНед Фев 13, 2011 2:59 pm by принцес» Покажете животинчето си:)Чет Фев 10, 2011 2:46 pm by Kerry» Проверено и препоръчаноВто Фев 08, 2011 9:59 am by rosi» Честит Рожден Ден Злате !Чет Яну 27, 2011 3:45 pm by Kerry» Един бърз поглед на новините днесСря Яну 12, 2011 10:03 am by Manqk» Истина ли е...?Съб Яну 08, 2011 2:27 pm by rosi |
Portal.manqk | |
ГЛАСУВАЙ ЗА НАС | |
МАНЯК ЧАТ | |
бг фонетика за вашия компютър | |
времето | |
Social bookmarking |
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website |
|
| | Зеленчуци, който не яде... | |
| | |
Автор | Съобщение |
---|
veselanz
Брой мнения : 566 Join date : 18.07.2009
| Заглавие: Re: Зеленчуци, който не яде... Нед Дек 13, 2009 7:15 pm | |
| Черевеното салатно цвеклоЧеревеното салатно цвекло е ценен зеленчук. За храна се използват кореноплодите и листата му. Кореноплодите съдържат сухо вещество, суров протиен, минерални соли – калий, калций. Съдържат и магнезий, който играе важна роля при обмяната на веществата. Червеното цвекло е богат източник на желязо, поради което се използва при лечебното хранене на болни от анемия. То е богато и с бетаин, който подобрява обмяната на веществата и разтежа на децата и спомага за усвояването на витамин В12. Червеното цвекло съдържа сравнително малки количества целулоза и може да се използва при диетичното хранене на болни от стомашно-чревни страдания. Съдържа също витамин С, каротин, витамин РР, В1 и др. Червеният му цвят се дължи на пигментни вещества, главно антоциан и бетаин. В 100 г цвекло се съдържат 50 -145 мг антоциан, а в листата количеството му е. Листата са много по-богати на витамин С, каротин, витамин В1, В2 и РР. Освен това те съдържат хлорофил и багрилни вещества, поради, което имат значителна хранителна стойност и трябва да се използват за храна като лападът и другите листни зеленчуци. В прясно състояние се запазват кореноплодите. Подбират се здрави добре развити кореноплоди с правилна форма. Почистват се от пръстта и се нареждат в сандъчита или направо върху земята, като всеки ред се засипва с пръст или пясък. Сандъчетата се поставят в мазе при температура 1-3 ° С и относителна влажност на въздуха 85-90 %. Начин на приготвяне на сок от цвекло. Както сокът от корени на целина. От 100 г цвекло се получават около 40 мл сок с наситен червен цвят, сладникав вкус и лек тревист аромат. . С други зеленчукови сокове, а за ароматизиране се прибавя малко лимонов или портокалов сок. Лечебни качества. Използва се при анемии и като профилактично средство против атеросклероза. Усилва чревната перисталтика и укрепва стените на кръвоносните съдове. Прилага се при чернодробни заболявания (хепатит, цироза) и при високо кръвно налягане.
| |
| | | veselanz
Брой мнения : 566 Join date : 18.07.2009
| Заглавие: Re: Зеленчуци, който не яде... Пон Дек 14, 2009 9:04 pm | |
| БенинкасатаБенинкасата (Benincasa hispida var. chiehgua) принадлежи към сем. Тиквови.Произхожда от източно-азиатските страни и сравнително широко се отглежда там. При тази разновидност (наричана мо гва) се използват недозрелите плодове (когато са на 3 - 4 седмици) - пържени, за супи, пълнени и др. Вкусът е подобен на тиквичка, но е по-слабо изразен, при пържене си запазват формата. В сурово състояние вкусът е като на комбинация между краставица и тиква. Растението e едногодишно, прилича на това на краставицата, достига до 6 м. Плодът е гладък, цилиндричен и е покрит с власинки, които могат да се отстранят с парцал. По-старите плодове се покриват и с бял восъчен налеп, поради което могат да се съхраняват до 12 месеца. При тази разновидност се използват основно недозрелите плодове, но в краен случай могат да се употребяват и узрелите - в пилешки супи или се пълнят със зеленчуци и месо и се задушават. | |
| | | Ники Admin
Брой мнения : 1483 Join date : 09.07.2009
| Заглавие: Re: Зеленчуци, който не яде... Вто Дек 15, 2009 11:05 am | |
| | |
| | | veselanz
Брой мнения : 566 Join date : 18.07.2009
| Заглавие: Re: Зеленчуци, който не яде... Чет Дек 17, 2009 8:20 pm | |
| БАКЛА Като зърнено бобова култура баклата има второстепенно значение за нашата страна , но тя е отлична храна, защото семената й съдържат повече белтъчини / 26-28% / от тези на фасула, граха и лещата.
Поради дебелата обвивка и специфичния вкус, зрелите семена се използват рядко за храна на хората. За ястия по-често се използват зелените семена и младите зелени бобове. Вкусовите им качества отстъпват на бобовете на фасула. Брашното от бакла служи като добавка към пшениченото брашно в хлебопроизводството, сладкарството и др.
Зелена бакла – цени се, най-вече, поради това, че е студоустойчива, развива се преди зеления фасул и е един от първите пролетни зеленчуци.
Зелените чушки на баклата съдържат :
* незначетелно количество мазнини, * 2,6% захари, * до 25 мг% витамин С * богат минерален състав: калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, желязо и редица микроелементи – манган и др. – много ценни при образуването на кръвта и различните ферментни системи.
Разнообразният химичен състав прави зелената бакла особено ценна храна.
Баклата се бере, когато чушките достигнат техническа зрелост – още крехки, сочни, без влакна и с едва образувани семена. Когато загрубеят, зърната получават неприятен вкус. Зелената бакла е нежен зеленчук и поради това не понася дълъг транспорт и съхраняване – тя бързо увяхва, почернява и се разваля
Глюкозо-6-фосфат дехидро-геназен дефицит /фавизъм/
Разпространен е сред африканци, азиатци и жителитe на срадиземноморските държави.
Заболяването е вид хемолитична анемия, която се дължи на мутация в гена за синтез на ензима Глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа / Г6ФД/, който се намира в Х-хромозомата.
Боледуват мъже , защото унаследяват патологичния ген с Х-хромозомата на майката. По -рядко боледуват жени-хомозиготи, при които са мутирали и двете Х-хромозоми. Хетерозиготните жени са практически здрави, но предават аномалията на част от децата си.
Г6ФД участва в обмяната еритроцитите, намалява редуцирания глутатион, който предпазва еритроцитите от окислители, прави ги податливи на фактори, отключващи хемолизата-увреждане и разрушаване на червените кръвни телца.
Хелитична криза – фавизъм – настъпва след консумация на бакла или при инхалация на цветовете й. В баклата се съдържат β-глюкозиди, наречени вицин и конвицин, при хидролизата на които се образуват продукти със силно окислително действие.
У кърмачета с дефицит на Г6ФД, фавизъм настъпва, когато техните майки консумират бакла, или когато се хранят с мляко от кози, хранени с фураж от бакла.
Първите прояви настъпват няколко часа (48-72h) след консумацията на бакла. Появява се главоболие, фебрилитет, гадене, повръщане, мускулни болки, отпадналост, сънливост, пожълтяване на кожата, червена урина. | |
| | | veselanz
Брой мнения : 566 Join date : 18.07.2009
| | | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Зеленчуци, който не яде... | |
| |
| | | | Зеленчуци, който не яде... | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |