Маняк |
|
Latest topics | » ЧРД, manqkСря Апр 29, 2015 11:59 pm by silvia-73» Наши приятели -рожденициСря Апр 29, 2015 11:54 pm by silvia-73» честита Коледа!Вто Дек 24, 2013 12:03 pm by Бимба» Покажете декстопа си !Нед Апр 08, 2012 6:40 pm by Manqk» Два скайпа на един компютър при Skype 4.0Съб Окт 01, 2011 8:49 pm by Manqk» Ч.Р.Д. КумеСря Сеп 28, 2011 9:15 am by silvia-73» Време за поезияСъб Сеп 24, 2011 12:45 pm by rosi» Игра на футболни отбориПон Авг 22, 2011 12:13 am by chelseafen96 » Да се запознаем!Вто Авг 16, 2011 8:17 pm by Manqk» Настроение в музикаВто Юни 28, 2011 9:36 am by Kerry» Смях в обективаПон Юни 13, 2011 3:03 pm by принцес» Поезия в музика и картинаПон Юни 13, 2011 2:55 pm by принцес» Обяснително съобщениеПет Юни 03, 2011 8:22 pm by pepiipep» Ех море... ами бански?????Сря Май 25, 2011 9:14 pm by foxyy » Къде да почивам?Нед Апр 17, 2011 7:52 pm by ninaa_84 » Итернет браузариСря Мар 30, 2011 8:00 pm by Manqk» Лайв изпълнения !Пет Мар 11, 2011 10:30 pm by Kerry» Честита Баба Марта!Вто Мар 01, 2011 3:47 am by Kerry» Излезе Windows 7 Service Pack 1Пон Фев 28, 2011 9:23 am by Manqk» Празниците в България!Съб Фев 19, 2011 12:23 pm by wekowna» България не се продава, България - това е слава!Съб Фев 19, 2011 7:10 am by Manqk» Момчета с/у момичетаЧет Фев 17, 2011 9:22 pm by Kerry» Пеперудена пролетЧет Фев 17, 2011 9:21 pm by Kerry» Музикални поздрави:)))Чет Фев 17, 2011 1:00 pm by Kerry» Четири трика, за да е още по-луда по васНед Фев 13, 2011 2:59 pm by принцес» Покажете животинчето си:)Чет Фев 10, 2011 2:46 pm by Kerry» Проверено и препоръчаноВто Фев 08, 2011 9:59 am by rosi» Честит Рожден Ден Злате !Чет Яну 27, 2011 3:45 pm by Kerry» Един бърз поглед на новините днесСря Яну 12, 2011 10:03 am by Manqk» Истина ли е...?Съб Яну 08, 2011 2:27 pm by rosi |
Portal.manqk | |
ГЛАСУВАЙ ЗА НАС | |
МАНЯК ЧАТ | |
бг фонетика за вашия компютър | |
времето | |
Social bookmarking |
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website |
|
| | Как обичате да пиете кафето си? | |
| | |
Автор | Съобщение |
---|
принцес Admin
Брой мнения : 1533 Join date : 21.09.2009 Age : 45
| Заглавие: Re: Как обичате да пиете кафето си? Нед Юни 20, 2010 1:34 am | |
| А защо не и вкусна закуска в леглото,само,че ако целувката е дълга може да пропусна закуската!!!Ох,пак се унесох.... | |
| | | Гери
Брой мнения : 343 Join date : 16.03.2010 Age : 27 Местожителство : МайнЪ Таун
| Заглавие: Re: Как обичате да пиете кафето си? Пон Юни 21, 2010 5:37 pm | |
| | |
| | | rosi Admin
Брой мнения : 312 Join date : 01.06.2009
| Заглавие: Re: Как обичате да пиете кафето си? Вто Юни 22, 2010 11:00 am | |
| Съхранение и приготвяне на кафе
За да има добър вкус, кафето се мели непосредствено преди приготвяне. Ако искате кафето да е с по-силен аромат, непосредствено преди мелене го загрейте във фурната Съдът за приготвяне на кафе да се използва единствено за тази цел. Да се използва прясна вода, която се загрява само до завиране. При по-нататъшно варене, кафето губи вкуса си. Температурата, при която се приготвя кафето не трябва да е по-висока от 100 градуса. Каничката, в която поднасяме кафето, предварително затопляме с гореща вода. Кафето се приготвя непосредствено преди консумиране. Не бива да се притопля вече изстинало кафе. Кафените зърна много бързо поемат чужда миризма, а и влошават качеството си, когато са оставени на въздух и светлина, затова трябва да се съхраняват в плътно затворени метални кутии или стъклени буркани на сухо и тъмно. Старо кафе, възстановява аромата си като се запече на силен огън за няколко минути при непрекъснато разбъркване. Кафето или по-точно утайката от кафе може да бъде много полезна в домакинството, като имате пред вид, че става въпрос за едро смляното кафе там, където се използват свойствата на зърнестата му структура. Бутилки, които са мазни, могат да се почистят, като в тях се налее смес от хладка вода и кафеена утайка. С влажна утайка от варено кафе се почистват прашни килими. Сухата утайка от кафе служи за излъскване на паркет. Утайката от кафе може да се използва като тор за стайните растения. Утайката, примесена със сапун или веро, служи за почистване на тенджери, ножове, вилици, печки и други. Смляно кафе, поставено в хладилник, поглъща неприятните миризми. Утайката от кафе може да се използва вместо тоалетни трици за почистване и измиване на лицето и ръцете | |
| | | Гери
Брой мнения : 343 Join date : 16.03.2010 Age : 27 Местожителство : МайнЪ Таун
| Заглавие: Re: Как обичате да пиете кафето си? Вто Юни 22, 2010 11:30 am | |
| За какво е полезно кафето?
Честата, но умерена консумация на кафе може да има благотворна роля в превенцията на депресивните състояния и сърдечносъдовите заболявани, показват публикувани наскоро проучвания.
Американски изследвания показват, че депресията представлява рисков фактор относно появата на сърдечносъдови заболявания, наред с тютюнопушенето, диабета и хипертонията. Близо 45% от станалите жертви на инфаркт страдат от депресия. Ако депресивното състояние на сърдечно болния пациент не се лекува през годината, която следва инфаркта, рискът от смъртност е четири пъти по-голям отколкото при сърдечно болен, който не страда от депресия.
Тук идва и ролята на кафето
Според друго проучване, този път шотландско, направено сред 11 000 мъже и жени в продължение на 7 години, кафето има доста позитивно влияние върху предразположените към сърдечносъдови заболявания, за разлика от чая.
Дори и двете напитки да съдържат кофеин, изглежда, че комбинацията му с другите съставки в кафето е благотворна за здравето.
Освен това тонизиращата напитка е изключително ефикасна в борбата с депресивните настроения и последиците от тях (алкохолизъм, пристрастяване към тютюнопушенето, зависимост от наркотици и т.н.).
4 чаши дневно
Ежедневната и умерена консумация на кафе – чисто, с мляко, захар или сметана – се оказва добро средство за поддържане не само на тонуса, но и на здравословното състояние. Освен за превенция на сърдечносъдови заболявания кафето намалява и вероятността за заболяване от рак на дебелото черво, от Паркинсон и образуване на камъни в бъбреците.
Изпитото през деня кафе стимулира концентрацията и повишава вниманието, благодарение на кофеина, но освен това действа положително на настроението заради съдържащите се в течността естествени антиоксиданти.
Ако процесът на печене на кафето е бил извършен правилно, производните вещества от хининовата киселина влияят върху нервните клетки, блокирайки болезненото желание за алкохол или наркотици, повишават самочувствието и премахват склонността към депресия.
Все пак необходимо е да се знае, че препоръчителната максимална доза на ден е 3 или 4 чаши, или еквивалента на 400-500 милиграма. Всяка една от чашите трябва да се пие през минимум 2 часа след предишната.
Ограничения
Колкото и положителни качества да притежава кафето, с него в никакъв случай не бива да се прекалява, ако не и напълно да престане да се употребява, от хората, страдащи от стомашни заболявания – колити, гастрити, язви.
Консумацията на тонизиращата течност не е препоръчителна и за жени в менопаузата. Кафето и другите напитки, съдържащи кофеин, допринасят за развитието на остеопорозата (увреждане на скелета, което се характеризира с намалена костна маса: “остеон”- кост, “порос” – дупки), за намаляване на съдържанието на калций в организма, увеличавайки риска от фрактури.
Прекомерната консумация на кафе (8 и повече чаши на ден) увеличава също така опасността от загуба на плода при бременните жени, като рискът е 3 пъти по-голям в сравнение с бъдещите майки, които въобще не пият кафе. | |
| | | rosi Admin
Брой мнения : 312 Join date : 01.06.2009
| Заглавие: Re: Как обичате да пиете кафето си? Сря Юни 23, 2010 11:39 am | |
| Феите на кафето Малките феи станаха рано.Толкова зърна имаха да наричат! Раднобудниците, те са вечния часовник на времето! Първото кафенце за тях. Домакините, едно сладко, силно, за енергия по дългия път! Едно без захар, за онези с изтръпнал език! Едро смляно за свекърви, да не приказват много! Подмазваческо, за тъщи! Зет като мед. Една празна чаша за тинейджъри! Спят до обяд. Сладострастно изтинало! За луди, млади! Рядко, за възрастни! Кръвно, диабет, и там подобни. Златно кафе, за депутати! Да пишкат злато, дано им стигне! За останалите гола вода! Кафето свърши! | |
| | | rosi Admin
Брой мнения : 312 Join date : 01.06.2009
| Заглавие: Re: Как обичате да пиете кафето си? Пон Юни 28, 2010 6:50 pm | |
| Рисуване с кафеКогато остава кафе, вместо да го изхвърля Ала Аби Хайдар рисува с него. Вместо палитра той има чаша .Вече има изложба от 30 картини. Иначе е студент по по информатика, „гражданин на света“, като последните десет години, пътува между Европа и Северна Америка, роден в Ливан, в семейство на художници. Баща му рисува предимно с масла и акрилни и притежава собствена школа изкуство, но никога не е преподавал нещо за рисуване с кафе.А ето сина му се оказа новатор, с предпочитанията си към „експресо боята“. Според Аби Хайдар, кафето има качества, които няма в другите средства за рисуване. Усещането, което придават картините рисувани с кафе, с ефекта сепия, не може да се предаде с акрилни бои. Просто си е уникалния кафяв цвят на кафе. Нанася слоевете с лъжица, един след друг за получаване интензивност на тоновете, или ги разрежда с вода и влажна кърпа. | |
| | | rosi Admin
Брой мнения : 312 Join date : 01.06.2009
| Заглавие: Re: Как обичате да пиете кафето си? Чет Авг 19, 2010 1:49 pm | |
| По какво се познава доброто кафе?
Отговорът е: по цвета на зърната, които трябва да са с цвят на “монашеска драха”: нито прекалено посивели и бледи, нито много черни или мазни (признак за лоша обработка).
Най-добре купувайте кафето си на зърна, в прозрачни пликове или на килограм и го мелете у дома.
Любителите на качественото кафе го приготвят с минерална вода (тъй като хлорът от чешмената вода влошава качествата му).
А самото кафе съхранявайте в буркан или кутия на хладно място. И помнете, че колкото повече престоява, толкова повече губи вкусовите си качества. Ако сте купили мляно кафе, дръжте го в хладилника (разбира се, в буркан).
| |
| | | принцес Admin
Брой мнения : 1533 Join date : 21.09.2009 Age : 45
| Заглавие: Re: Как обичате да пиете кафето си? Нед Сеп 12, 2010 4:01 pm | |
| Кафе мания (в крайна сметка нали сме маняци)Защо пием кафе? За несъмнените ползи от кафето рано сутрин няма нужда да си говорим. Но питали ли сте се защо, когато жените искат да се видят с приятелките си, за да се набъбрят на воля, не казват: „Хайде да се видим да клюкарим!“, а: „Хайде, ще се видим на по кафе“. Според учените социализиращата функция на напитката се е появила в мюсюлманските държави, където поради религиозни причини алкохолът е забранен. На Запад хората можели да се срещнат на чаша кафе и да побъбрят за политиката, градския живот, поредната война или каква рокля си е ушила онази кокона, която живее на номер 33. Живеещите на Изток не разполагали с подобни места за приятна раздумка. Така се появили кафенетата, в които на чаша напълно легално питие можели да се обсъждат тези важни проблеми. Жените прилагали същата тактика, но като си ходели взаимно на гости.
Днес кафето не е загубило социализиращата си функция. Огледайте се и ще видите, че и в най-западналия град на България кафенетата са пълни – сигурен белег, че хората искат да общуват. Дори новите технологии, като интернет, не успяха да изтикат в най-тъмния ъгъл на историята раздумката на чаша кафе. Вместо това се появиха специализирани кафенета, в които можеш да си провериш електронната поща, без да се откъсваш от любимото си еспресо или капучино. А традицията на френските кафенета с кокетните си масички, изнесени на тротоара, и с любезния келнер, който се суети на поразия около драгия клиент, се превърна в една от основните туристически атракции.
Арабски кози и английски жени Според арабския обичай кафето трябва да бъде “черно като нощния мрак, горещо като пламъците в ада и сладко като любовта”.
Предполага се, че първата напитка, която е приготвена от зърната на кафе, всъщност е била нещо като вид вино. И днес арабската дума qahwah означава вино. Дали това е истина, никога няма да разберем. Неизвестни ще останат и обстоятелствата, при които сме се сдобили с безценното питие. Но когато няма информация, на помощ идват легендите. Според една от тях в началото било стадо йеменски кози. Суфическият мистик шейх Аш-Шадили минавал покрай тях в онова време на денонощието, когато слънцето така прежуря, че всеки търси сянка и гледа да не мърда много-много. Представяте ли си колко се изненадал мъдрецът, когато видял, че козите не само не дремят под някое дърво, ами бодро припкат и дори от време на време подскачат. Любознателният Шадили спрял да погледа това чудо на природата, когато забелязал, че животните пасат настървено зърната на непознато за него растение. Мистикът ги опитал на свой ред и след като не можал да мигне цяла нощ, разбрал, че е попаднал на средство, което дава бодрост и сила за времето, когато религиозните хора трябва да се молят с цялото си сърце. Според друга легенда главен герой на цялото произшествие е собственикът на козите, някой си Калди.
Единственото сигурно нещо от цялата легендарна история е, че през 9. век в Йемен вече са познавали кафето. За това съдим по един трактат на лекаря Рази, който споменава за bunchum. Но по-определена информация за неговото приготвяне от изпечени плодове на кафеено дърво се появява в писмените източници няколко века по-късно. Най-важният източник за ранната история на напитката е Абд ал-Кадир ал-Джазири. През 1587 г. той издава сборник с историята и законовите проблеми, през които е преминало кафето през ранното си развитие. Според неговите сведения първият голям почитател на кафето е мюфтията на Аден шейх Джамал ал-Дин ал-Дабани, който през 1454 г. станал толкова известен с метода си да преодолява дрямката, че останалите последвали примера му. Животът често е по-интересен и от най-разюзданата фантазия – книгата на Джазири се озовала случайно във френската Кралска библиотека и част от нея била преведена и публикувана през 1699 г. от Антоан Галан (1646–1715 г.) в книгата му "За произхода и развитието на кафето". В нея се разказвало за разпространението на напитката от Арабия Феликс (Йемен) на северозапад към Мека и Медина, а след това – в големите градове Кайро, Дамаск, Багдад и Истанбул. Според същия източник кафето било внесено във Франция по времето на Луи ХІV, през 1657 г., от някой си Тревено, който се завърнал от пътуване в Изтока. Ново количество кафеени зърна пристигнали в Париж през 1669 г. със Сюлейман ага, посланик на султан Мохамед ІV. Дипломатът задължително предлагал на посетителите си чаша кафе и за краткия срок на пребиваването си – от юли 1669 г. до май 1670 г., те толкова свикнали с напитката, че се наложило дипломатът от добро сърце да им подари известно количество зърна. Едновременно с континентална Европа кафето превзело и Англия, като през 1650 г. в Оксфорд отворило врати първото кафене. То било собственост на турски евреин с името Якоб или Якобс, на когото е наречена съвременната марка. Първото кафене в Лондон се появило 2 години по-късно, като само за 20 години тези обществени заведения станали толкова модерни, че през 1675 г. в Англия били 3000 на брой.
Първите стъпки на кафето на Запад невинаги били посрещани радушно Английските дами например толкова се възмутили от сериозното количество време, което мъжете им посвещавали на кафенетата, че през 1674 г. по улиците на Лондон се появил анонимен памфлет. Чрез „Петицията на жените срещу кафето“ дамите се оплаквали, че съпрузите им мислели само за кафето, занемарили работата си и престанали да отделят внимание на съпругите си. Мъжете, разбира се, не останали безучастни към обвиненията и отвърнали с контрапетиция. В нея се казва: „Щяхме да седим по-малко в кафенетата, ако вие, жените, не ни засипвахте с поток от приказки в момента, в който се приберем вкъщи от работа.“ Битката между половете завършила в полза на мъжете – болшинството от тях започнали да получават пощата и сутрешния си вестник направо в кафенето. Приблизително по същото време кафето се появило и в Австрия, като пристигането му не било от най-мирните. Една легенда (абсолютно недостоверна) разказва, че това станало след неуспешната турска обсада на Виена през 1683 г. Разгромените нападатели напуснали толкова бързо бойното поле, че оставили на него целия си запас от кафеени зърна. Плячката била дадена на офицера от полски произход Франтишек Йержи Кулчуки, който отворил кафене и популяризирал навика напитката да се пие с мляко и захар, полагайки основите на виенското кафе.
Има легенда за капучиното, според която то е измислено от монасите капуцини. Те не знаели как да го пият и затова го комбинирали с мляко. Задължителният детайл на капучиното, е бялата “шапчица” в чашата. Названието му идва от островръхите бели шапчици – капучини, които носели монасите от католическия Орден на капуцините. Понякога в капучиното се добавя канела. Кафето попада в Америките благодарение на Франция, която основала първите плантации на Мартиника и в Уест Индия (Антилските и Бахамските острови). Насажденията се появяват в Бразилия през 1727 г., когато лейтенант Франсиско де Мело Палета откраднал малко зърна от Френска Гвиана.По-късно производството в Бразилия се разширило толкова, че вече и обикновените хора можели да си позволят да го пият. Лошото било, че голямото производство се дължало на употребата на робски труд чак до забраната на робството през 1888 г. Според някои причината за успеха на кафето в Европа е съвпадането с разпространяването на друг навик – пушенето на тютюн, което станало модерно по времето на Тридесетгодишната война (1618–1648 г.).
| |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Как обичате да пиете кафето си? | |
| |
| | | | Как обичате да пиете кафето си? | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |