Маняк |
|
Latest topics | » ЧРД, manqkСря Апр 29, 2015 11:59 pm by silvia-73» Наши приятели -рожденициСря Апр 29, 2015 11:54 pm by silvia-73» честита Коледа!Вто Дек 24, 2013 12:03 pm by Бимба» Покажете декстопа си !Нед Апр 08, 2012 6:40 pm by Manqk» Два скайпа на един компютър при Skype 4.0Съб Окт 01, 2011 8:49 pm by Manqk» Ч.Р.Д. КумеСря Сеп 28, 2011 9:15 am by silvia-73» Време за поезияСъб Сеп 24, 2011 12:45 pm by rosi» Игра на футболни отбориПон Авг 22, 2011 12:13 am by chelseafen96 » Да се запознаем!Вто Авг 16, 2011 8:17 pm by Manqk» Настроение в музикаВто Юни 28, 2011 9:36 am by Kerry» Смях в обективаПон Юни 13, 2011 3:03 pm by принцес» Поезия в музика и картинаПон Юни 13, 2011 2:55 pm by принцес» Обяснително съобщениеПет Юни 03, 2011 8:22 pm by pepiipep» Ех море... ами бански?????Сря Май 25, 2011 9:14 pm by foxyy » Къде да почивам?Нед Апр 17, 2011 7:52 pm by ninaa_84 » Итернет браузариСря Мар 30, 2011 8:00 pm by Manqk» Лайв изпълнения !Пет Мар 11, 2011 10:30 pm by Kerry» Честита Баба Марта!Вто Мар 01, 2011 3:47 am by Kerry» Излезе Windows 7 Service Pack 1Пон Фев 28, 2011 9:23 am by Manqk» Празниците в България!Съб Фев 19, 2011 12:23 pm by wekowna» България не се продава, България - това е слава!Съб Фев 19, 2011 7:10 am by Manqk» Момчета с/у момичетаЧет Фев 17, 2011 9:22 pm by Kerry» Пеперудена пролетЧет Фев 17, 2011 9:21 pm by Kerry» Музикални поздрави:)))Чет Фев 17, 2011 1:00 pm by Kerry» Четири трика, за да е още по-луда по васНед Фев 13, 2011 2:59 pm by принцес» Покажете животинчето си:)Чет Фев 10, 2011 2:46 pm by Kerry» Проверено и препоръчаноВто Фев 08, 2011 9:59 am by rosi» Честит Рожден Ден Злате !Чет Яну 27, 2011 3:45 pm by Kerry» Един бърз поглед на новините днесСря Яну 12, 2011 10:03 am by Manqk» Истина ли е...?Съб Яну 08, 2011 2:27 pm by rosi |
Portal.manqk | |
ГЛАСУВАЙ ЗА НАС | |
МАНЯК ЧАТ | |
бг фонетика за вашия компютър | |
времето | |
Social bookmarking |
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website |
|
| | Да посрещнем празниците | |
| | Автор | Съобщение |
---|
Ники Admin
Брой мнения : 1483 Join date : 09.07.2009
| | | | Ники Admin
Брой мнения : 1483 Join date : 09.07.2009
| | | | принцес Admin
Брой мнения : 1533 Join date : 21.09.2009 Age : 45
| Заглавие: Re: Да посрещнем празниците Чет Ное 05, 2009 7:15 pm | |
| За Архангелов ден се приготвя така нареченото "Рангелово блюдо" ПРОДУКТИ*1 кг брашно *4 яйца *100 г краве масло *1 ч.л захар *3 с.л кис мляко *прясна мая колкото орех *2 ч.л сол *2 ч.ч вода На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица" (богова пита) близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение. Обредният хляб в чест на светца се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”. Маята натрошаваме и заливаме с 1 ч.ч хладка вода - оставяме да втаса за 20 минути. Изсипваме солта и захарта и разбъркваме добре. В голяма купа пресяваме почти цялото брашно. Яйцата разбиваме и добавяме другата чаша вода и киселото мляко, като отделяме единия жълтък за намазване на питата. Маслото разтапяме. В купата с брашното правим кладенче (дупка), в което изсипваме маята и яйцата - разбъркваме добре. Пръстите потапяме в масло и месим, процедурата повтаряме докато попие цялото масло. Набрашняваме леко плота и започваме с две ръце да месим, като добавяме и останалото брашно - тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсваме две парченца от тестото. Намасляваме тавата и с помощта на ръцете оформяме питата. От едното парче правим малка пита, която слагаме в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите правим дълга ивица (като шнур), която оплитаме. Оплетеното парче се поставя като оградка около малката питка, но без да се съединява в кръг "за да не опустее къщата". Питата намазваме с разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставяме да втаса за 20-30 минути и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане я увиваме в памучна кърпа и я оставяме за кратко "да обиколи нивата". | |
| | | принцес Admin
Брой мнения : 1533 Join date : 21.09.2009 Age : 45
| Заглавие: Re: Да посрещнем празниците Вто Дек 22, 2009 9:39 am | |
| Рецепта за Коледни снежинки звездички
Продукти : • чаши брашно – 2 и 3 / 4 • пудра захар чист – 1 чаша • масло – 125 гр. • яйце – 1 бр. при стайна температура • екстракт ванилия – 1 ч.л. Начин на приготвяне : 1. брашното и 3 / 4 чаша пудра захар се разбиват с миксер за 30 секунди. Добавя се маслото и се разбива докато сместа се смеси добре. Добавете яйцата и ванилията докато започне да се оформя тесто. Преместваме го върху набрашнена повърхност и измесваме меко тесто. Разстила се на кръг(диаметър 20 см). Слага се между два листа харитя за печене /намаслена/ и се оставя в хладилника за 1 час. 2. Загряваме фурната до 180 ° C. Разточете тестото между 2 листа хартия за печене до дебелина 5 мм. Използвайте фигурки за рязане на тесто, например звездички. Нареждаме готовите фигурки в тава с пергаментова намаслена хартия и печем. Остатъка от тестото оставете за малко в хладилника да стегне и повторете. 3. бисквитите се пекът за 10 минути или докато получат златист загар. Оставят се да изстинат в тавата напълно. След което се поръсват с останалата пудра захар. | |
| | | Ники Admin
Брой мнения : 1483 Join date : 09.07.2009
| Заглавие: Re: Да посрещнем празниците Вто Дек 22, 2009 5:48 pm | |
| ПИТКА „СЛЪНЦЕ”
Продукти: 1 кг. брашно 2 яйца Мая – 1 кубче 4 с.л. кисело мляко 4 с.л. олио 1 ч.л. сол 1 ч.л. захар 400 мл топла вода Малко масло за намазване
Приготвяне: Изсипете брашното в съд за месене и оформете кладенче. Разтрошената мая размийте в малко топла вода и изсипете в кладенчето. Прибавете киселото мляко, олиото, солта, захарта, едното яйце и белтъка на второто яйце. Разбъркайте и добавете останалата топла вода. Месете тестото, докато стане гладко. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса около 30 минути. Разделете тестото на две части и ги разточете с точилата на кори с дебелина около 1 см. Намажете ги с масло, похлупете ги една върху друга и навийте на руло. Изрежете двата края. Нарежете рулото на парчета във формата на трапец. В подмазаната тава нареждайте по края парчетата, така че разрезът да остава отгоре. Така оформете „лъчите” на „слънцето”. От двата отрязани крайчета направете малка питка, разточете я леко и я поставете в средата на тавата. Оставете около 20 минути да втаса. Намажете с жълтъка и печете в умерена ф урна около 40 минути.
Разбира се, можете да разделите тестото на пет части. Оформяте ги на топки и ги разточвате с точилката на кръгове - малко по-големи от диаметъра на тавата, в която ще печете. Подреждате така оформените кори една върху друга, като мажете с масло между тях. След това с нос рарязвате на 9, 11 или 13 триъгълника (като парчета за торта). Всяко парче навивате в посока от основата към върха. Подреждате рулцата в подмазаната тава като ветрило с връхцето от навиването надолу и в една посока. Оставяте да втаса отново около 20 минути, намазвате с жълтък и печете в умерена фурна около 40 минути.
| |
| | | принцес Admin
Брой мнения : 1533 Join date : 21.09.2009 Age : 45
| Заглавие: Re: Да посрещнем празниците Пет Дек 25, 2009 6:39 pm | |
| Коледна пуйка с картофи
За 10 човека: Продукти:
1 голяма пуйка (около 6 кг) 175 г масло 250 г тънки резени бекон 1 кг дребни картофи 2 супени лъжици царевично нишесте 2-3 супени лъжици пилешки концентрат сол черен пипер широко алуминиево фолио
За плънката: 1 кг сурова наденица 1 голяма глава лук 4 супени лъжици галета 1 супена лъжица сушен градински чай 2 супени лъжици горчица сол черен пипер
Начин на приготвяне:
* На плънката: Първо извадите каймата от наденицата. В голяма купа сложете лука, нарязан на ситно, галетата и градинския чай. Сипете малко вряла вода и разбъркайте много добре. Прибавете каймата и подправете със сол, черен пипер и горчицата.
* На пуйката: Напълнете пуйката с плънката. Оставете настрани. Покрийте голяма тава с две кръстосани по диагонал парчета алуминиево фолио, достатъчно дълги, за да увиете пуйката. Поставете пуйката върху фолиото. Натрийте я цялата с масло и подправете със сол и черен пипер. Покрийте пуешките гърди с резени бекон. Завийте в алуминиевото фолио, като го запечатите добре, но не много стегнато. Сложете в най-ниската част на фурната и печете 40 минути на 220 градуса. После намалете градусите на 180 и печете още 3 часа.
* На картофите: Измийте добре картофите и ги задушете на пара за около 10 минути. Обвийте всеки картоф с парче бекон и го завържете.
* След третия час печене извадете пуйката от фурната, разтворете фолиото и отстранете бекона, за да може коричката на пуйката да се препече и да стане хрупкава.
* Добавете картофите, увеличете температурата на 200 градуса и печете още 45 минути като периодично поливате със соса от печенето.
* Ако пуйката вече е готова (проверете това с помощта на шиш - сокът трябва да е бистър), преди да я разрежете на порции, оставете 30-40 минути на топло място върху затоплено блюдо.
* Соса от печенето сипете в тиган, отстранете излишната мазнина и сложете да къкри на тих огън. Прибавете нишестето и пилешкия концентрат. Варете, докато сосът се сгъсти.Сервирайте отделно.
| |
| | | rosi Admin
Брой мнения : 312 Join date : 01.06.2009
| Заглавие: Re: Да посрещнем празниците Чет Апр 01, 2010 11:27 am | |
| Kозунак Необходими продукти: 4 яйца, 2 кафени чаши захар, 3 кафени чаши прясно мляко, 2 кафени разтопено краве масло, 25 г мая, 850 г брашно, настъргана кора от лимон, 1 ванилия, 1 жълтък
Начин на приготвяне: Разтворете маята в 2 кафени чашки леко затоплено мляко, прибавте 1 лъжичка захар и една лъжичка брашно. Оставете да престои 5-10 мин. Разбийте яйцата, захарта, 1 1/2 кафени чашки масло, останалото мляко, ванилията и лимоновата кора. В пресятото брашно направете кладенче, изсипете маята и с яйчната смес замесете тестото. Измесете го с ръце, намазани с масло. Намажете тестото с масло и го оставете да почива. Когато тестото увеличи двойно обема си, омесете го с намазани с масло ръце и го оставете отново да почива в намазана с масло по-дълбока тава. Намажете го с жълтък, смесен с няколко капки лимонов сок. Включете фурната на 150С и сложете веднага тавата. Десет минути преди да извадите козунака, изключете фурната. Така се пекат всички теста с мая. От това тесто могат да се направят рула, кифли или плетен козунак с плънка. Тя се приготвя от: 1 чаша счукани орехови ядки, 4-5 лъжици подсладено вряло мляко, 1 лъжица какао, по 1 лъжица стафиди и портокалови корички. За плетен козунак разделете тестото на 3-4 топчета (след първото втасване), разточете всяко на кора, сложете плънката и увийте рула. Сплетете ги. Оставете ги отново да почива в намазана с масло правоъгълна тавичка. Преди да сложите козунака във фурната, намажете го с жълтък, поръсете със захар и обелени цели или едро счукани бадеми. За плънка на кифлите може да се сложат мармалад и едро счукани орехи. | |
| | | rosi Admin
Брой мнения : 312 Join date : 01.06.2009
| Заглавие: Re: Да посрещнем празниците Пет Апр 02, 2010 12:55 pm | |
| Нашите яйчица Направени с памук: Направени със желатин: | |
| | | принцес Admin
Брой мнения : 1533 Join date : 21.09.2009 Age : 45
| Заглавие: Re: Да посрещнем празниците Пет Апр 02, 2010 1:26 pm | |
| Печено агнешко за Великден по гръцки
Апетитно кулинарно предложение от съседна Гърция. Необходими продукти:
1 обезкостено агнешко бутче млян черен пипер
За марината:
1 ч.чаша зехтин 1/2 ч.чаша червен винен оцет 1/2 глава чесън, счукан 1/2 връзка магданоз, накълцан на ситно 1/2 ч.чаша пресен копър, накълцан на ситно 4 с.л. сушен риган
Начин на приготвяне:
За да приготвите марината, разбийте на пюре зехтина, оцета,чеъсна, магданоза, ригана и копъра. Намажете месото от всички страни с масло и поръсете с черен пипер. Направете няколко прореза с остър нож. Поставете агнешкото в тавичка и го полейте с марината.Поставете месото в хладилника. Следне по-малко от 12 часа отцедете месото от излишната марина и печете около 40 - 45 минути, на 220 градуса. Сервирайте леко охладено с гарнитура от задушени зеленчуци или зелена салата. | |
| | | принцес Admin
Брой мнения : 1533 Join date : 21.09.2009 Age : 45
| Заглавие: Re: Да посрещнем празниците Пет Апр 02, 2010 1:37 pm | |
| | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Да посрещнем празниците | |
| |
| | | | Да посрещнем празниците | |
|
Similar topics | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |