МАНЯК

ВСЕКИ ИМА СВОЯТА МАНИЯ НЕКА Я НАМЕРИ ТУК
 
ИндексИндекс  PortalPortal  CalendarCalendar  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  
Вход
Потребител:
Парола:
Искам да влизам автоматично с всяко посещение: 
:: Забравих си паролата!
Маняк
My status
КЪМ САЙТА
НАЧАЛО САЙТ ВАШАТА ГАЛЕРИЯ МАНЯК МАРКЕТ
Latest topics
» ЧРД, manqk
Чет Апр 30, 2015 4:59 am by silvia-73

» Наши приятели -рожденици
Чет Апр 30, 2015 4:54 am by silvia-73

» честита Коледа!
Вто Дек 24, 2013 6:03 pm by Бимба

» Покажете декстопа си !
Нед Апр 08, 2012 11:40 pm by Manqk

» Два скайпа на един компютър при Skype 4.0
Нед Окт 02, 2011 1:49 am by Manqk

» Ч.Р.Д. Куме
Сря Сеп 28, 2011 2:15 pm by silvia-73

» Време за поезия
Съб Сеп 24, 2011 5:45 pm by rosi

» Игра на футболни отбори
Пон Авг 22, 2011 5:13 am by chelseafen96

» Да се запознаем!
Сря Авг 17, 2011 1:17 am by Manqk

» Настроение в музика
Вто Юни 28, 2011 2:36 pm by Kerry

» Смях в обектива
Пон Юни 13, 2011 8:03 pm by принцес

» Поезия в музика и картина
Пон Юни 13, 2011 7:55 pm by принцес

» Обяснително съобщение
Съб Юни 04, 2011 1:22 am by pepiipep

» Ех море... ами бански?????
Чет Май 26, 2011 2:14 am by foxyy

» Къде да почивам?
Пон Апр 18, 2011 12:52 am by ninaa_84

» Итернет браузари
Чет Мар 31, 2011 1:00 am by Manqk

» Лайв изпълнения !
Съб Мар 12, 2011 4:30 am by Kerry

» Честита Баба Марта!
Вто Мар 01, 2011 9:47 am by Kerry

» Излезе Windows 7 Service Pack 1
Пон Фев 28, 2011 3:23 pm by Manqk

» Празниците в България!
Съб Фев 19, 2011 6:23 pm by wekowna

» България не се продава, България - това е слава!
Съб Фев 19, 2011 1:10 pm by Manqk

» Момчета с/у момичета
Пет Фев 18, 2011 3:22 am by Kerry

» Пеперудена пролет
Пет Фев 18, 2011 3:21 am by Kerry

» Музикални поздрави:)))
Чет Фев 17, 2011 7:00 pm by Kerry

» Четири трика, за да е още по-луда по вас
Нед Фев 13, 2011 8:59 pm by принцес

» Покажете животинчето си:)
Чет Фев 10, 2011 8:46 pm by Kerry

» Проверено и препоръчано
Вто Фев 08, 2011 3:59 pm by rosi

» Честит Рожден Ден Злате !
Чет Яну 27, 2011 9:45 pm by Kerry

» Един бърз поглед на новините днес
Сря Яну 12, 2011 4:03 pm by Manqk

» Истина ли е...?
Съб Яну 08, 2011 8:27 pm by rosi

Portal.manqk
Photobucket
Tърсите програма
Manqksoft
Google
ГЛАСУВАЙ ЗА НАС
picbg
МАНЯК ЧАТ
picbg
бг фонетика за вашия компютър
picbg
времето
picbg
Social bookmarking
Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website
Търсене
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
IP
free counter
free counter

Share | 
 

 Да посрещнем празниците

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Ники
Admin
avatar

Брой мнения : 1483
Join date : 10.07.2009

ПисанеЗаглавие: Да посрещнем празниците   Сря Окт 14, 2009 7:55 pm

СОЛЕН КЕКС ЗА ПЕТКОВДЕН

Необходими продукти:
2 чаени чаши кисело мляко с 1 супена лъжица сода бикарбонат
100 г краве масло
250 г натрошено сирене
300 г брашно.

Начин на приготвяне:Разбиват се добре яйцата и се слага киселото мляко със содата. Постепенно се прибавят сиренето и брашното. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в кексова тава, намазана и набрашнена. Кравето масло, нарязано на бучки, се слага в дупчици отгоре в тестото. Пече се в силна фурна.


Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ники
Admin
avatar

Брой мнения : 1483
Join date : 10.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   Пон Окт 26, 2009 6:26 pm

За празника на свети Димитър се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци.
Предлагам ви да опитате оригинално ястие от Горни Дъбник.

ПЪЛНЕНА КОКОШКА
СЪС ЗЕЛЕ И БУЛГУР


Необходими продукти:
1 кокошка с дреболиите
1 кг зеле, 200 г булгур, 100 мл олио,
10 г червен пипер, джоджен, сол

Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и осолете кокошката. В половината олио задушете предварително нарязаното зеле, дреболиите и булгура. Подправете с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залейте сместа с топла вода и оставете да ври около 10 минути до пълното омекване на зелето. Напълнете кокошката с получената плънка и я зашийте. В голяма тава сипете останалото олио. Сложете кокошката в нея и печете в умерена фурна. Прибавяйте по малко вода, за да не изсъхне месото.


Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
принцес
Admin
avatar

Брой мнения : 1533
Join date : 22.09.2009
Age : 38

ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   Пет Ное 06, 2009 1:15 am

За Архангелов ден се приготвя така нареченото "Рангелово блюдо"




ПРОДУКТИ
*1 кг брашно
*4 яйца
*100 г краве масло
*1 ч.л захар
*3 с.л кис мляко
*прясна мая колкото орех
*2 ч.л сол
*2 ч.ч вода


На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица" (богова пита) близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение. Обредният хляб в чест на светца се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”.
Маята натрошаваме и заливаме с 1 ч.ч хладка вода - оставяме да втаса за 20 минути. Изсипваме солта и захарта и разбъркваме добре.
В голяма купа пресяваме почти цялото брашно. Яйцата разбиваме и добавяме другата чаша вода и киселото мляко, като отделяме единия жълтък за намазване на питата. Маслото разтапяме.
В купата с брашното правим кладенче (дупка), в което изсипваме маята и яйцата - разбъркваме добре. Пръстите потапяме в масло и месим, процедурата повтаряме докато попие цялото масло.
Набрашняваме леко плота и започваме с две ръце да месим, като добавяме и останалото брашно - тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсваме две парченца от тестото.
Намасляваме тавата и с помощта на ръцете оформяме питата. От едното парче правим малка пита, която слагаме в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите правим дълга ивица (като шнур), която оплитаме. Оплетеното парче се поставя като оградка около малката питка, но без да се съединява в кръг "за да не опустее къщата".
Питата намазваме с разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставяме да втаса за 20-30 минути и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане я увиваме в памучна кърпа и я оставяме за кратко "да обиколи нивата".
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
принцес
Admin
avatar

Брой мнения : 1533
Join date : 22.09.2009
Age : 38

ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   Вто Дек 22, 2009 3:39 pm

Рецепта за Коледни снежинки звездички



Продукти :

• чаши брашно – 2 и 3 / 4
• пудра захар чист – 1 чаша
• масло – 125 гр.
• яйце – 1 бр. при стайна температура
• екстракт ванилия – 1 ч.л.

Начин на приготвяне :




1. брашното и 3 / 4 чаша пудра захар се разбиват с миксер за 30 секунди. Добавя се маслото и се разбива докато сместа се смеси добре. Добавете яйцата и ванилията докато започне да се оформя тесто. Преместваме го върху набрашнена повърхност и измесваме меко тесто. Разстила се на кръг(диаметър 20 см). Слага се между два листа харитя за печене /намаслена/ и се оставя в хладилника за 1 час.
2. Загряваме фурната до 180 ° C. Разточете тестото между 2 листа хартия за печене до дебелина 5 мм. Използвайте фигурки за рязане на тесто, например звездички. Нареждаме готовите фигурки в тава с пергаментова намаслена хартия и печем. Остатъка от тестото оставете за малко в хладилника да стегне и повторете.
3. бисквитите се пекът за 10 минути или докато получат златист загар. Оставят се да изстинат в тавата напълно. След което се поръсват с останалата пудра захар.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ники
Admin
avatar

Брой мнения : 1483
Join date : 10.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   Вто Дек 22, 2009 11:48 pm

ПИТКА „СЛЪНЦЕ”

Продукти:
1 кг. брашно
2 яйца
Мая – 1 кубче
4 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
400 мл топла вода
Малко масло за намазване

Приготвяне:
Изсипете брашното в съд за месене и оформете кладенче. Разтрошената мая размийте в малко топла вода и изсипете в кладенчето. Прибавете киселото мляко, олиото, солта, захарта, едното яйце и белтъка на второто яйце. Разбъркайте и добавете останалата топла вода. Месете тестото, докато стане гладко. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса около 30 минути.
Разделете тестото на две части и ги разточете с точилата на кори с дебелина около 1 см. Намажете ги с масло, похлупете ги една върху друга и навийте на руло. Изрежете двата края. Нарежете рулото на парчета във формата на трапец. В подмазаната тава нареждайте по края парчетата, така че разрезът да остава отгоре. Така оформете „лъчите” на „слънцето”. От двата отрязани крайчета направете малка питка, разточете я леко и я поставете в средата на тавата. Оставете около 20 минути да втаса. Намажете с жълтъка и печете в умерена ф урна около 40 минути.



Разбира се, можете да разделите тестото на пет части. Оформяте ги на топки и ги разточвате с точилката на кръгове - малко по-големи от диаметъра на тавата, в която ще печете. Подреждате така оформените кори една върху друга, като мажете с масло между тях. След това с нос рарязвате на 9, 11 или 13 триъгълника (като парчета за торта). Всяко парче навивате в посока от основата към върха. Подреждате рулцата в подмазаната тава като ветрило с връхцето от навиването надолу и в една посока. Оставяте да втаса отново около 20 минути, намазвате с жълтък и печете в умерена фурна около 40 минути.


Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
принцес
Admin
avatar

Брой мнения : 1533
Join date : 22.09.2009
Age : 38

ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   Съб Дек 26, 2009 12:39 am

Коледна пуйка с картофи

За 10 човека:
Продукти:

1 голяма пуйка (около 6 кг)
175 г масло
250 г тънки резени бекон
1 кг дребни картофи
2 супени лъжици царевично нишесте
2-3 супени лъжици пилешки концентрат
сол
черен пипер
широко алуминиево фолио

За плънката:
1 кг сурова наденица
1 голяма глава лук
4 супени лъжици галета
1 супена лъжица сушен градински чай
2 супени лъжици горчица сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

* На плънката:
Първо извадите каймата от наденицата. В голяма купа сложете лука, нарязан на ситно, галетата и градинския чай. Сипете малко вряла вода и разбъркайте много добре.
Прибавете каймата и подправете със сол, черен пипер и горчицата.

* На пуйката:
Напълнете пуйката с плънката. Оставете настрани. Покрийте голяма тава с две кръстосани по диагонал парчета алуминиево фолио, достатъчно дълги, за да увиете пуйката.
Поставете пуйката върху фолиото. Натрийте я цялата с масло и подправете със сол и черен пипер. Покрийте пуешките гърди с резени бекон.
Завийте в алуминиевото фолио, като го запечатите добре, но не много стегнато.
Сложете в най-ниската част на фурната и печете 40 минути на 220 градуса. После намалете градусите на 180 и печете още 3 часа.

* На картофите:
Измийте добре картофите и ги задушете на пара за около 10 минути. Обвийте всеки картоф с парче бекон и го завържете.

* След третия час печене извадете пуйката от фурната, разтворете фолиото и отстранете бекона, за да може коричката на пуйката да се препече и да стане хрупкава.

* Добавете картофите, увеличете температурата на 200 градуса и печете още 45 минути като периодично поливате със соса от печенето.

* Ако пуйката вече е готова (проверете това с помощта на шиш - сокът трябва да е бистър), преди да я разрежете на порции, оставете 30-40 минути на топло място върху затоплено блюдо.

* Соса от печенето сипете в тиган, отстранете излишната мазнина и сложете да къкри на тих огън.
Прибавете нишестето и пилешкия концентрат.
Варете, докато сосът се сгъсти.Сервирайте отделно.


Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
rosi
Admin
avatar

Брой мнения : 312
Join date : 02.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   Чет Апр 01, 2010 4:27 pm

Kозунак
Необходими продукти:
4 яйца, 2 кафени чаши захар, 3 кафени чаши прясно мляко, 2 кафени разтопено краве масло, 25 г мая, 850 г брашно, настъргана кора от лимон, 1 ванилия, 1 жълтък

Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 2 кафени чашки леко затоплено мляко, прибавте 1 лъжичка захар и една лъжичка брашно. Оставете да престои 5-10 мин. Разбийте яйцата, захарта, 1 1/2 кафени чашки масло, останалото мляко, ванилията и лимоновата кора. В пресятото брашно направете кладенче, изсипете маята и с яйчната смес замесете тестото. Измесете го с ръце, намазани с масло. Намажете тестото с масло и го оставете да почива. Когато тестото увеличи двойно обема си, омесете го с намазани с масло ръце и го оставете отново да почива в намазана с масло по-дълбока тава. Намажете го с жълтък, смесен с няколко капки лимонов сок. Включете фурната на 150С и сложете веднага тавата. Десет минути преди да извадите козунака, изключете фурната. Така се пекат всички теста с мая. От това тесто могат да се направят рула, кифли или плетен козунак с плънка. Тя се приготвя от: 1 чаша счукани орехови ядки, 4-5 лъжици подсладено вряло мляко, 1 лъжица какао, по 1 лъжица стафиди и портокалови корички. За плетен козунак разделете тестото на 3-4 топчета (след първото втасване), разточете всяко на кора, сложете плънката и увийте рула. Сплетете ги. Оставете ги отново да почива в намазана с масло правоъгълна тавичка. Преди да сложите козунака във фурната, намажете го с жълтък, поръсете със захар и обелени цели или едро счукани бадеми. За плънка на кифлите може да се сложат мармалад и едро счукани орехи.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
rosi
Admin
avatar

Брой мнения : 312
Join date : 02.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   Пет Апр 02, 2010 5:55 pm

Нашите яйчица Smile


Направени с памук:


Направени със желатин:
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
принцес
Admin
avatar

Брой мнения : 1533
Join date : 22.09.2009
Age : 38

ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   Пет Апр 02, 2010 6:26 pm

Печено агнешко за Великден по гръцки




Апетитно кулинарно предложение от съседна Гърция.
Необходими продукти:

1 обезкостено агнешко бутче
млян черен пипер

За марината:

1 ч.чаша зехтин
1/2 ч.чаша червен винен оцет
1/2 глава чесън, счукан
1/2 връзка магданоз, накълцан на ситно
1/2 ч.чаша пресен копър, накълцан на ситно
4 с.л. сушен риган

Начин на приготвяне:

За да приготвите марината, разбийте на пюре зехтина, оцета,чеъсна, магданоза, ригана и копъра.
Намажете месото от всички страни с масло и поръсете с черен пипер. Направете няколко прореза с остър нож.
Поставете агнешкото в тавичка и го полейте с марината.Поставете месото в хладилника.
Следне по-малко от 12 часа отцедете месото от излишната марина и печете около 40 - 45 минути, на 220 градуса.
Сервирайте леко охладено с гарнитура от задушени зеленчуци или зелена салата.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
принцес
Admin
avatar

Брой мнения : 1533
Join date : 22.09.2009
Age : 38

ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   Пет Апр 02, 2010 6:37 pm

Ето как се боядисват яйцата в Двореца:





Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content




ПисанеЗаглавие: Re: Да посрещнем празниците   

Върнете се в началото Go down
 
Да посрещнем празниците
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
МАНЯК :: Свободно време :: Кулинарни Изкушения-
Идете на: