МАНЯК

ВСЕКИ ИМА СВОЯТА МАНИЯ НЕКА Я НАМЕРИ ТУК
 
ИндексИндекс  PortalPortal  CalendarCalendar  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  
Вход
Потребител:
Парола:
Искам да влизам автоматично с всяко посещение: 
:: Забравих си паролата!
Маняк
My status
КЪМ САЙТА
НАЧАЛО САЙТ ВАШАТА ГАЛЕРИЯ МАНЯК МАРКЕТ
Latest topics
» ЧРД, manqk
Чет Апр 30, 2015 4:59 am by silvia-73

» Наши приятели -рожденици
Чет Апр 30, 2015 4:54 am by silvia-73

» честита Коледа!
Вто Дек 24, 2013 6:03 pm by Бимба

» Покажете декстопа си !
Нед Апр 08, 2012 11:40 pm by Manqk

» Два скайпа на един компютър при Skype 4.0
Нед Окт 02, 2011 1:49 am by Manqk

» Ч.Р.Д. Куме
Сря Сеп 28, 2011 2:15 pm by silvia-73

» Време за поезия
Съб Сеп 24, 2011 5:45 pm by rosi

» Игра на футболни отбори
Пон Авг 22, 2011 5:13 am by chelseafen96

» Да се запознаем!
Сря Авг 17, 2011 1:17 am by Manqk

» Настроение в музика
Вто Юни 28, 2011 2:36 pm by Kerry

» Смях в обектива
Пон Юни 13, 2011 8:03 pm by принцес

» Поезия в музика и картина
Пон Юни 13, 2011 7:55 pm by принцес

» Обяснително съобщение
Съб Юни 04, 2011 1:22 am by pepiipep

» Ех море... ами бански?????
Чет Май 26, 2011 2:14 am by foxyy

» Къде да почивам?
Пон Апр 18, 2011 12:52 am by ninaa_84

» Итернет браузари
Чет Мар 31, 2011 1:00 am by Manqk

» Лайв изпълнения !
Съб Мар 12, 2011 4:30 am by Kerry

» Честита Баба Марта!
Вто Мар 01, 2011 9:47 am by Kerry

» Излезе Windows 7 Service Pack 1
Пон Фев 28, 2011 3:23 pm by Manqk

» Празниците в България!
Съб Фев 19, 2011 6:23 pm by wekowna

» България не се продава, България - това е слава!
Съб Фев 19, 2011 1:10 pm by Manqk

» Момчета с/у момичета
Пет Фев 18, 2011 3:22 am by Kerry

» Пеперудена пролет
Пет Фев 18, 2011 3:21 am by Kerry

» Музикални поздрави:)))
Чет Фев 17, 2011 7:00 pm by Kerry

» Четири трика, за да е още по-луда по вас
Нед Фев 13, 2011 8:59 pm by принцес

» Покажете животинчето си:)
Чет Фев 10, 2011 8:46 pm by Kerry

» Проверено и препоръчано
Вто Фев 08, 2011 3:59 pm by rosi

» Честит Рожден Ден Злате !
Чет Яну 27, 2011 9:45 pm by Kerry

» Един бърз поглед на новините днес
Сря Яну 12, 2011 4:03 pm by Manqk

» Истина ли е...?
Съб Яну 08, 2011 8:27 pm by rosi

Portal.manqk
Photobucket
Tърсите програма
Manqksoft
Google
ГЛАСУВАЙ ЗА НАС
picbg
МАНЯК ЧАТ
picbg
бг фонетика за вашия компютър
picbg
времето
picbg
Social bookmarking
Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website
Търсене
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
IP
free counter
free counter

Share | 
 

 Зеленчуци, който не яде...

Предишната тема Следващата тема Go down 
Иди на страница : Previous  1, 2
АвторСъобщение
veselanz

avatar

Брой мнения : 566
Join date : 18.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Зеленчуци, който не яде...   Пон Дек 14, 2009 1:15 am


Черевеното салатно цвекло
Черевеното салатно цвекло е ценен зеленчук. За храна се използват кореноплодите и листата му. Кореноплодите съдържат сухо вещество, суров протиен, минерални соли – калий, калций. Съдържат и магнезий, който играе важна роля при обмяната на веществата. Червеното цвекло е богат източник на желязо, поради което се използва при лечебното хранене на болни от анемия. То е богато и с бетаин, който подобрява обмяната на веществата и разтежа на децата и спомага за усвояването на витамин В12. Червеното цвекло съдържа сравнително малки количества целулоза и може да се използва при диетичното хранене на болни от стомашно-чревни страдания. Съдържа също витамин С, каротин, витамин РР, В1 и др. Червеният му цвят се дължи на пигментни вещества, главно антоциан и бетаин.
В 100 г цвекло се съдържат 50 -145 мг антоциан, а в листата количеството му е. Листата са много по-богати на витамин С, каротин, витамин В1, В2 и РР. Освен това те съдържат хлорофил и багрилни вещества, поради, което имат значителна хранителна стойност и трябва да се използват за храна като лападът и другите листни зеленчуци. В прясно състояние се запазват кореноплодите. Подбират се здрави добре развити кореноплоди с правилна форма. Почистват се от пръстта и се нареждат в сандъчита или направо върху земята, като всеки ред се засипва с пръст или пясък. Сандъчетата се поставят в мазе при температура 1-3 ° С и относителна влажност на въздуха 85-90 %.
Начин на приготвяне на сок от цвекло. Както сокът от корени на целина. От 100 г цвекло се получават около 40 мл сок с наситен червен цвят, сладникав вкус и лек тревист аромат.
. С други зеленчукови сокове, а за ароматизиране се прибавя малко лимонов или портокалов сок.
Лечебни качества. Използва се при анемии и като профилактично средство против атеросклероза. Усилва чревната перисталтика и укрепва стените на кръвоносните съдове. Прилага се при чернодробни заболявания (хепатит, цироза) и при високо кръвно налягане.

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
veselanz

avatar

Брой мнения : 566
Join date : 18.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Зеленчуци, който не яде...   Вто Дек 15, 2009 3:04 am



Бенинкасата

Бенинкасата (Benincasa hispida var. chiehgua) принадлежи към сем. Тиквови.Произхожда от източно-азиатските страни и сравнително широко се отглежда там. При тази разновидност (наричана мо гва) се използват недозрелите плодове (когато са на 3 - 4 седмици) - пържени, за супи, пълнени и др. Вкусът е подобен на тиквичка, но е по-слабо изразен, при пържене си запазват формата. В сурово състояние вкусът е като на комбинация между краставица и тиква. Растението e едногодишно, прилича на това на краставицата, достига до 6 м. Плодът е гладък, цилиндричен и е покрит с власинки, които могат да се отстранят с парцал. По-старите плодове се покриват и с бял восъчен налеп, поради което могат да се съхраняват до 12 месеца. При тази разновидност се използват основно недозрелите плодове, но в краен случай могат да се употребяват и узрелите - в пилешки супи или се пълнят със зеленчуци и месо и се задушават.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ники
Admin
avatar

Брой мнения : 1483
Join date : 10.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Зеленчуци, който не яде...   Вто Дек 15, 2009 5:05 pm

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
veselanz

avatar

Брой мнения : 566
Join date : 18.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Зеленчуци, който не яде...   Пет Дек 18, 2009 2:20 am



БАКЛА
Като зърнено бобова култура баклата има второстепенно значение за нашата страна , но тя е отлична храна, защото семената й съдържат повече белтъчини / 26-28% / от тези на фасула, граха и лещата.

Поради дебелата обвивка и специфичния вкус, зрелите семена се използват рядко за храна на хората. За ястия по-често се използват зелените семена и младите зелени бобове. Вкусовите им качества отстъпват на бобовете на фасула. Брашното от бакла служи като добавка към пшениченото брашно в хлебопроизводството, сладкарството и др.

Зелена бакла – цени се, най-вече, поради това, че е студоустойчива, развива се преди зеления фасул и е един от първите пролетни зеленчуци.

Зелените чушки на баклата съдържат :

* незначетелно количество мазнини,
* 2,6% захари,
* до 25 мг% витамин С
* богат минерален състав: калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, желязо и редица микроелементи – манган и др. – много ценни при образуването на кръвта и различните ферментни системи.

Разнообразният химичен състав прави зелената бакла особено ценна храна.

Баклата се бере, когато чушките достигнат техническа зрелост – още крехки, сочни, без влакна и с едва образувани семена. Когато загрубеят, зърната получават неприятен вкус. Зелената бакла е нежен зеленчук и поради това не понася дълъг транспорт и съхраняване – тя бързо увяхва, почернява и се разваля

Глюкозо-6-фосфат дехидро-геназен дефицит /фавизъм/

Разпространен е сред африканци, азиатци и жителитe на срадиземноморските държави.

Заболяването е вид хемолитична анемия, която се дължи на мутация в гена за синтез на ензима Глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа / Г6ФД/, който се намира в Х-хромозомата.

Боледуват мъже , защото унаследяват патологичния ген с Х-хромозомата на майката.
По -рядко боледуват жени-хомозиготи, при които са мутирали и двете Х-хромозоми. Хетерозиготните жени са практически здрави, но предават аномалията на част от децата си.

Г6ФД участва в обмяната еритроцитите, намалява редуцирания глутатион, който предпазва еритроцитите от окислители, прави ги податливи на фактори, отключващи хемолизата-увреждане и разрушаване на червените кръвни телца.

Хелитична криза – фавизъм – настъпва след консумация на бакла или при инхалация на цветовете й. В баклата се съдържат β-глюкозиди, наречени вицин и конвицин, при хидролизата на които се образуват продукти със силно окислително действие.

У кърмачета с дефицит на Г6ФД, фавизъм настъпва, когато техните майки консумират бакла, или когато се хранят с мляко от кози, хранени с фураж от бакла.

Първите прояви настъпват няколко часа (48-72h) след консумацията на бакла. Появява се главоболие, фебрилитет, гадене, повръщане, мускулни болки, отпадналост, сънливост, пожълтяване на кожата, червена урина.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
veselanz

avatar

Брой мнения : 566
Join date : 18.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Зеленчуци, който не яде...   Съб Дек 19, 2009 3:40 am



Ангурията -Cucumis anguria

Ангурията е близък роднина на краставиците (Cucumis sativus) и пъпешите (Cucumis melo). Произхожда от тропическите части на Африка. Отглежда се сравнително рядко. Има малки 3 - 4 см. плодове, които са покрити с множество меки, не бодливи шипоподобни израстъци. Неузрелите плодове имат вкус на краставица и се използват по същия начин както и краставиците. Заради малкия им размер са особено подходящи за консервиране. Отглеждат се както краставиците. Листата на растението са подобни на листата на дините.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content




ПисанеЗаглавие: Re: Зеленчуци, който не яде...   

Върнете се в началото Go down
 
Зеленчуци, който не яде...
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 2 от 2Иди на страница : Previous  1, 2

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
МАНЯК :: Свободно време :: Кулинарни Изкушения-
Идете на: