МАНЯК

ВСЕКИ ИМА СВОЯТА МАНИЯ НЕКА Я НАМЕРИ ТУК
 
ИндексИндекс  PortalPortal  CalendarCalendar  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  
Вход
Потребител:
Парола:
Искам да влизам автоматично с всяко посещение: 
:: Забравих си паролата!
Маняк
My status
КЪМ САЙТА
НАЧАЛО САЙТ ВАШАТА ГАЛЕРИЯ МАНЯК МАРКЕТ
Latest topics
» ЧРД, manqk
Чет Апр 30, 2015 4:59 am by silvia-73

» Наши приятели -рожденици
Чет Апр 30, 2015 4:54 am by silvia-73

» честита Коледа!
Вто Дек 24, 2013 6:03 pm by Бимба

» Покажете декстопа си !
Нед Апр 08, 2012 11:40 pm by Manqk

» Два скайпа на един компютър при Skype 4.0
Нед Окт 02, 2011 1:49 am by Manqk

» Ч.Р.Д. Куме
Сря Сеп 28, 2011 2:15 pm by silvia-73

» Време за поезия
Съб Сеп 24, 2011 5:45 pm by rosi

» Игра на футболни отбори
Пон Авг 22, 2011 5:13 am by chelseafen96

» Да се запознаем!
Сря Авг 17, 2011 1:17 am by Manqk

» Настроение в музика
Вто Юни 28, 2011 2:36 pm by Kerry

» Смях в обектива
Пон Юни 13, 2011 8:03 pm by принцес

» Поезия в музика и картина
Пон Юни 13, 2011 7:55 pm by принцес

» Обяснително съобщение
Съб Юни 04, 2011 1:22 am by pepiipep

» Ех море... ами бански?????
Чет Май 26, 2011 2:14 am by foxyy

» Къде да почивам?
Пон Апр 18, 2011 12:52 am by ninaa_84

» Итернет браузари
Чет Мар 31, 2011 1:00 am by Manqk

» Лайв изпълнения !
Съб Мар 12, 2011 4:30 am by Kerry

» Честита Баба Марта!
Вто Мар 01, 2011 9:47 am by Kerry

» Излезе Windows 7 Service Pack 1
Пон Фев 28, 2011 3:23 pm by Manqk

» Празниците в България!
Съб Фев 19, 2011 6:23 pm by wekowna

» България не се продава, България - това е слава!
Съб Фев 19, 2011 1:10 pm by Manqk

» Момчета с/у момичета
Пет Фев 18, 2011 3:22 am by Kerry

» Пеперудена пролет
Пет Фев 18, 2011 3:21 am by Kerry

» Музикални поздрави:)))
Чет Фев 17, 2011 7:00 pm by Kerry

» Четири трика, за да е още по-луда по вас
Нед Фев 13, 2011 8:59 pm by принцес

» Покажете животинчето си:)
Чет Фев 10, 2011 8:46 pm by Kerry

» Проверено и препоръчано
Вто Фев 08, 2011 3:59 pm by rosi

» Честит Рожден Ден Злате !
Чет Яну 27, 2011 9:45 pm by Kerry

» Един бърз поглед на новините днес
Сря Яну 12, 2011 4:03 pm by Manqk

» Истина ли е...?
Съб Яну 08, 2011 8:27 pm by rosi

Portal.manqk
Photobucket
Tърсите програма
Manqksoft
Google
ГЛАСУВАЙ ЗА НАС
picbg
МАНЯК ЧАТ
picbg
бг фонетика за вашия компютър
picbg
времето
picbg
Social bookmarking
Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of МАНЯК on your social bookmarking website
Търсене
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
IP
free counter
free counter

Share | 
 

 Плодовете крият своите тайни

Предишната тема Следващата тема Go down 
Иди на страница : Previous  1, 2
АвторСъобщение
принцес
Admin
avatar

Брой мнения : 1533
Join date : 22.09.2009
Age : 38

ПисанеЗаглавие: Re: Плодовете крият своите тайни   Сря Ное 11, 2009 5:01 pm

Пъпешът



В повечето западни езици думата за пъпеш (melon) е производна на латинското mel, което означава мед, а също и сладост. В българския език обаче етимологическите връзки отвеждат по-лесно към пъп, т.е. към центъра или средата на нещо. Изглежда това е така, защото добре узрелият и ароматен пъпеш е плодът, който бележи средата на лятото. През Август неговата завладяваща свежест доставя неустоима наслада.
Пъпешът е много стар плод, поради което историците не са категорични за неговия произход. Според някои изследователи древната му родина е в Персия, други смятат, че култивирането му е започнало в земите на Армения и Афганистан. Сигурно е, че още древните обитатели на Месопотамия са го отглеждали и ценили. В "Епос за Гилгамеш" (III хил.пр.Хр.) между храните на митичния герой се споменават и пъпеши. Те присъстват и в едно древно асирийско описание на растения, както и в един барелеф от град Ур.
В Библията странстващите из пустинята евреи, водени от Мойсей, с тъга и копнеж си спомнят за сладките пъпеши, които са яли в страната на фараоните. В Гърция и Рим те също са били познати и обичани. Теофраст ги описва в своята книга "За растенията". Според Плиний Стари, който ги нарича pepones, те били отглеждани в лозята, били жълти със сферична форма и щом узреели, сами се откъсвали от дръжката. Колумела обаче ги кръщава melones и това е името, с което трайно са влезли в западноевропейската кухня. Красиво разрязан пъпеш се вижда в една фреска от град Херкулан (I в.). Доктор Клавдий Гален, личният лекар на Марк Аврелий, изследвал лекарствените качества на пъпешите, а най-прославеният гастроном на античния свят, Марк Гавий Апиций, ги включва в своите кулинарни рецепти.
След падането на Римската империя присъствието на пъпеша в Европа било ограничено. Едва след XIV век той започнал постепенно да възвръща някогашната си популярност, първо в земите на Южна Франция и Южна Италия, а по-късно и в други части на континента. Вероятно в голяма степен това е станало под източно влияние. Има данни, че Карл Велики (768-814 г.) бил страстен почитател на пъпешите и те много грижливо били отглеждани в неговите градини. Предполага се, че са пренесени от Испания, където маврите ги били посадили век по-рано.
Италианецът Марко Поло след своето пътуване през земите на Далечния изток с възхищение разказва за умението на жителите на град Шибарган (някъде в Афганистан) да сушат пъпеши на слънце. Ставали сладки като мед.
Модерната история на пъпеша започва след XV век, когато европейските градинари започнали да го култивират. По-рано плодовете били с големина на портокал и през следващите столетия постепенно достигнали до познатите днес размери. Явно към края на XV век в южните части на Европа пъпешът бил достатъчно популярен, защото през 1493 година, при второто си пътуване до Америка, Христофор Колумб занесъл семена в Хаити. Оттам плодовете явно много бързо се разпространили в Новия свят, защото трийсетина години по-късно френският мореплавател Жак Картие с изненада установил, че индианците около Монреал отглеждат пъпеши.
През XVII век един френски печатар и публицист, Шарл Етиен, опитал да разгадае тайната на пъпешовата сладост. Той съвсем сериозно твърдял, че тя се постига, когато градинарите поливат растенията с медена или подсладена вода.
В епохата на Просвещението пъпешът трайно завладял въображението на европейските художници и поети. Неговият златист овал често наднича сред останалите плодове в натюрмортите. Според един френски писател от онази епоха имало само три неща, които никога не могат да съпътстват посредствеността - поезията, виното и пъпешите.
Явно през XVII век качествата на европейските пъпеши все още са били твърде различни. По този повод някакъв английски писател бил казал, че пъпешът е като приятелството - трябва да опиташ сто, за да откриеш един добър. Възможно е тази оценка да е провокирана от специфичния английски климат. Според оценката на френския кулинарен гуру от края на XVIII и началото на XIX век Антелм Брийа Саварен хубавите пъпеши са по-скоро правило, а лошите - изключение.
Една източна поговорка твърди, че който пълни стомаха си с пъпеши, го пълни със светлина и блаженство. В разгара на лятото тази мъдрост изглежда по особен начин достоверна.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ники
Admin
avatar

Брой мнения : 1483
Join date : 10.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Плодовете крият своите тайни   Нед Ное 15, 2009 9:37 pm

Как да консумираме плодовете?

- Не трябва да се ядат заедно с друга храна, защото се усвояват по-бавно и се задържат по-дълго време в стомаха и червата. Това е предпоставка за ферментация и образуване на газове.
- При варене на плодовете се унищожават витамините. Те се варят в малко вода, тъй като голяма част от минералните соли и захари преминават във водата.
- Не трябва да се пие вода заедно с плодове. Те съдържат много вода и добавката на още влошава храносмилането.
- Обелените плодове трябва да се консумират веднага, защото под влияние на кислорода във въздуха се разрушава витамин С .Ако ги поръсите с лимонов сок няма да почернеят.
- Към плодовете не трябва да се добавя захар, особено към киселите. Захарта ускорява чревната ферментация и по този начин се затруднява храносмилането.
- Плодовете трябва да се мият цели и без да се отделят дръжките с обилно количество вода. Режат се преди да се консумират.
- Не трябва да се употребяват метални съдове, защото те предават вкуса си на плодовете и унищожават витамините. Може да се образуват отровни съединения, вредни за човека. За целта е добре да се използват емайлирани, порцеланови, стъклени или пластмасови съдове.

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ники
Admin
avatar

Брой мнения : 1483
Join date : 10.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Плодовете крият своите тайни   Пон Дек 14, 2009 4:46 am

ЛЕШНИК



Едно от най-противоречивите културни овощни растения е лешникът. Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство, лешниковият храст се възприема предимно като спътник в домашната градина на принципа „ей така, между другото, ама с него хем е хубаво, хем е полезно". Това личи и по растящите "на воля" единични лешникови храсти в дворовете и лозята. Много рядко те са предмет на резитба за формиране или други грижи - имат вид на подивели. Но лешникът с внушителния вид на храста и широките си тъмнозелени листа е растение с неоспорими декоративни качества, което прави съвсем желано присъствието му в дворната градина.

По палеоботанически данни лешникът е съществувал отпреди милиони години. Според някои изследователи той е преминал още през плиоцена и миоцена от Северна Америка през Гренландия и Исландия в Европа, където се формира видът Corylus awelana. Интересно е, че в Източна Азия има няколко самостоятелни видове лешник, което може да подскаже, че не само в източна, но и в западна посока може да е протичала"миграцията" на лешника от североамериканското огнище на разпространение.

Характерна особеност на лешника е, че цъфти много рано. Той не е медоносно растение в прекия смисъл на думата, но е от изключитнелен интерес за пчеларите. Дължи го на отделяния обилен прашец, необходимата белтъчна храна на пчелите.

Лешниковата ядка съдържа до 80% лесноусвоимо вкусно масло, от 19 до 26 мг% белтъчини, 40-45 мг% витамин С, 0,04 мг % витамин В и 61 мг% витамин Е, както и антисклеротичния витамин F. Като цяло лешниковата ядка е стойностно, висококалорично (693 кал. на 100 г ядки) средство за подобряване жизнеността на организма.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
veselanz

avatar

Брой мнения : 566
Join date : 18.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Плодовете крият своите тайни   Вто Дек 15, 2009 3:38 am


ШАМ ФЪСТЪК-фисташка (Pistacia vera)

Шам фъстъкът е близък роднина на кашуто. Родината му е Средиземноморието. Още древните гърци с удоволствие са го консумирали, наричайки го "магически орех". Днес половината от световното производство на тези ядки доставя Турция. Шам фъстъкът е студоустойчиво дърво, но плодовете му зреят само в горещо време. Ядката е костилката на плода. Когато узрее, той изсъхва и костилката се разпуква. Колкото цветът му е по-мръснозелен, толкова по-зрели са ядките. Дървото има славата на издръжливо растение: корените му стигат до 15 м дълбочина. Между другото, събират шам фъстъка само през нощта, защото под палещите лъчи на слънцето се отделят упойващи етерични масла.
Смятат шам фъстъка за най-доброто мезе, но не за бира, а за шампанско и десертни вина. Ядките се пекат и се поднасят в лимонов сок.
Защо e полезен? - Заради многото витамини и минерални вещества с много висока калоричност. Ядките са полезни при изтощение и големи натоварвания, сърдечни болести, заболявания на черния дроб, при жълтеница и повръщане.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
принцес
Admin
avatar

Брой мнения : 1533
Join date : 22.09.2009
Age : 38

ПисанеЗаглавие: Re: Плодовете крият своите тайни   Вто Дек 15, 2009 3:55 pm

ИСТИНИ И МИТОВЕ ЗА ПЛОДОВЕТЕ




Да започнем с реалността - плодовете гарантират здраве. Всички плодове са полезни. Те се различават по това, че имат лечебен ефект върху организма ни. Неизменна част са от балансирания хранителен режим. Пресни, замразени или консервирани, всеки ден трябва да бъдат на нашата маса. А сега за слуховете или спекулациите по отношение на уникалната полза или опасността от прекаленото консумиране на някои от даровете на природата.

Отслабване с малини:
За да отслабнете, трябва да спазвате “малинова диета”.
След бума на диетата в Япония тя стана популярна и в нашата страна. Японските учени са доказали, че в малините, освен витамини, минерали и пектин, се съдържа смес от вещества, които участват в разграждането на мазнините. След публикуването на резултатите от това проучване в Япония драстично се увеличи търсенето на малини.
Японските специалисти по хранене препоръчват консумирането на половин чаша малини трийсет минути преди хранене: плодовете известно време трябва да се “варят” в киселините на стомашния сок. Също така бе доказано, че ензимите на малината не оказват никакъв ефект на подкожните мазнини.
Предприемчивите японци, разочаровани от ниския ефект на изядените плодове, започнали да използват растителните ензими за външно приложение. Те изобретяват пластири, напоени с екстракт от малина. Производителите на новия продукт твърдят, че скоростта на действие на този пластир ще надмине и най-смелите очаквания.
Днес вече е доказано, че малиновата диета не оправдава възложените є надежди. Но малината ненапразно ни примамва. Тя може само малко да забави процеса на по-нататъшното натрупване на излишни килограми. Но не може да се пребори с вече съществуващите мастни натрупвания.

Сокът трябва да е прясно изцеден и да се консумира веднага!
Ако сутринта изпиете чаша сок, ще бъдете по-здрави и по-млади.
Като правило, за да се получат значими резултати, трябва да консумирате най-малко 600 грама сок на ден. А някои експерти в областта на лечението със сокове препоръчват да се заменят всички приемани течности през деня с плодов еликсир. Сокът трябва да се приготвя непосредствено преди самата консумация от пресни плодове, тъй като бързо се разгражда за сметка на съдържащите се в него ензими и биологичноактивни вещества, и губи активността си. В началото на лечението (ако говорим за лечение със сокове) трябва да се приемат несмесени цитрусови сокове. Към соковете от горски плодове се препоръчва да се добави лимонов сок или ревен. При приготвянето на смесени сокове трябва да се спазва съвместимостта им. Може да се смесват круша и ряпа, ябълки и моркови, кореноплодни (цвекло, моркови, ряпа) и целина, ябълки и домати, целина и ананас, портокал и ряпа. Към костилковите плодове (череши, сливи и други) не се препоръчва да се добавят други сокове.

Плодовите и зеленчуковите сокове се препоръчва да се пият 15-20 минути преди хранене.
Трябва да се има предвид, че прясно изцедените сокове може да се окажат силен дразнител за по-слабата лигавица при проблеми със стомашно-чревния тракт.
Затова при склонност към стомашна язва, гастрит, колит соковете трябва да се разреждат с отвара от валцован овес, трици или просто с преварена вода.
Разбира се, че е добре да се използват домашно приготвени сокове, но можете да пиете и сокове, купени в магазин, но за предпочитане в стъклена чаша. Предпочитайте натуралните сокове, без захар и изкуствени консерванти.

Стройната фигура се запазва с ананас!
Ананасът активно изгаря мазнините и връща изгубената стройна фигура.
Преди няколко години се заговори за високата ефикасност на ананаса в борбата срещу наднорменото тегло. В състава му беше открит уникален ензим бромелайн, който разгражда мазнините. Въпреки това резултатът се оказа не толкова значим, колкото се очакваше. Проблемът е в това, че ананасът оказва незначително въздействие на мазнините. Бромелайнът не действа на подкожната мастна тъкан и този чудо ензим не може да върне предишното ви стройно тяло. Но не трябва и да отписвате бромелайна от сметката. Върху усвояването на храната той работи много добре. След обилно ядене можете да пиете сок от ананас или да изядете едно сладко парче от пресен ананас. Това ще предотврати чувството за тежест в стомаха и ще помогне за по-бързото усвояване на белтъчините от храната. Освен това ананасът има свойството да потиска глада. Допуска се възможността за един разтоварващ ананасов ден в седмицата: един килограм плодове, разделени на три или четири приема.



Тази диета е противопоказана при хора с язвена болест и за тези, които страдат от висока киселинност на стомашния сок. След консумирането на ананаса трябва да изплакнете устата си с вода, защото киселината, съдържаща се в него, ерозира зъбния емайл.


Мазнините в авокадото са полезни
Не е полезно да се яде всеки ден авокадо, защото то съдържа много мазнини.

Авокадото е плод, който е много популярен в САЩ, където много хора го отглеждат в дома си. Второто му име е маслена круша, тъй като едно средно голямо авокадо съдържа около 30 грама мазнини. Появиха се мнения, че авокадото не е много подходящо за тези, които спазват диета, защото съдържа много калории. Ето защо специалистите по хранене преди известно време не са препоръчвали на пациентите си да го включват в менюто си всеки ден.

Сега обаче лекарите имат друго отношение по въпроса. Факт е, че по-голямата част от съдържащите се мастни киселини в авокадото са мононенаситени, а такива киселини могат да намалят нивата на холестерола в кръвта и затова диетолозите ги наричат “добри”. Учените предполагат, че всекидневната консумация на авокадо е полезна за здравето. При пациенти, които консумират едно авокадо всеки ден, се наблюдава намаление в общия размер на мазнините в кръвта. Освен това, променя се съотношението им: намалява процентът на “лоши” мазнини и вещества, които повишават риска от сърдечни заболявания. В допълнение, установено е, че авокадото е богато на вещества, които помагат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Така разумни количества на авокадото може да разнообразят вашата диета.


Ябълката е универсално лекарство
Лекарите казват, че ябълките са полезни за всички хора - и за здрави, и за тези, които страдат от различни болести.

Ябълките съдържат витамин А (от съществено значение за нормалния метаболизъм, за формирането на костите), витамин С (противовъзпалително и антиалергично действие), витамини от група В (нормализират функционирането на нервната, сърдечносъдовата и храносмилателната системи), витамин G (“витаминът на апетита”), калций, пектин.

Приятна информация: българските невзрачни, проядени от червеи ябълки са много по-полезни от вносните. Нещо повече: някои експерти твърдят, че тези, вносните красавици може да представляват сериозна заплаха за здравето. Оказва се, че за по-добро съхранение на плодовете преди изпращането им пратката се покрива с тънък слой восък, който доста трудно се измива
.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ники
Admin
avatar

Брой мнения : 1483
Join date : 10.07.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Плодовете крият своите тайни   Вто Дек 15, 2009 5:03 pm

Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content




ПисанеЗаглавие: Re: Плодовете крият своите тайни   

Върнете се в началото Go down
 
Плодовете крият своите тайни
Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 
Страница 2 от 2Иди на страница : Previous  1, 2

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
МАНЯК :: Свободно време :: Кулинарни Изкушения-
Идете на: